Beveiliging nieuws

Onze partners

RoSecure

DZ Technologies

VVNL

SMC Alarmcentrale

Hanwha Vision Europe

Hikvision

Dero Security Products

ARAS

NetworxConnect

Centurion

VideoGuard

Connect Security

Brivo

Bosch Security Systems

Bydemes

Seris

Oribi ID Solutions

Milestone

Masset Solutions

Dahua

HID

Alarm Meldnet

Advancis

SOBA

Top Security

CSL

Unii

Eagle Eye Networks

20face

Genetec

MPL

Uniview

VBN

OSEC

ADI

Koninklijke Oosterberg

Secusoft

SmartCell

SmartSD

HD Security

Gold-IP

Akuvox

Paraat

VAIBS

PG Security Systems

Service Centrale Nederland

JMB Groep

Kiwa

Regio Control Veldt

Ajax Systems

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

CDVI

Nimo Dog Security

CardAccess

Securitas

Multiwacht

Optex

VEB

De Beveiligingsjurist

EAL

Seagate

Paxton

ASSA ABLOY

Sequrix

Eizo

GFT

Alphatronics

G4S

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

ASIS

NIBHV

Explicate

Nimo Drone Security

2N

IDIS

Lobeco

Crown Security Services

Nenova

Trigion

i-Pro

Slechts twee van de vijf voordeursloten veilig genoeg

9 mei 2018
Redactie
15:23

Voordeuren zijn voor het merendeel (56,1%) slecht beveiligd, zo blijkt uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Met ‘slecht’ bedoelen experts dat een inbreker een slot moeiteloos binnen 3 minuten openbreekt.

Een op de acht (13,6%) voordeuren heeft een wel erg zwak aluminium beslag, vaak herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Inbrekers zijn daar met een grote schroevendraaier of koevoet en tang binnen een minuutje binnen. Voor het wat steviger beslag zonder goede beveiliging gebruiken ze het zogenaamde cilindertrekken. Het neemt ook dan niet meer dan 2 tot 3 minuten in beslag om zo’n slot open te breken. Alleen voordeuren voorzien van beslag met cilindertrekbeveiliging geven voldoende bescherming.

Cilindertrekken
“De inbraakmethode cilindertrekken raakt steeds meer in zwang; zo’n 5 a 6 jaar geleden kwam deze ‘modus operandus’ in zwang. Dus dat nu ‘al’ twee op de vijf woonhuizen voorzien is van beslag dat deze inbraakmethode voorkomt, is positief”, aldus Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken. Inbrekers slaan hun slag meestal via de achterdeur (36% van de inbraken), maar de voordeur is, na het keukenraam (23%), een goede derde (21%). De achterdeur is slechts in één op de acht woningen voldoende beveiligd, zo bleek al uit eerder onderzoek van de stichting.

Flipperen
“Maar een goed beveiligde voordeur verliest zijn beschermende werking volledig wanneer deze zomaar wordt dichtgetrokken en niet op slot wordt gedraaid”, vervolgt Staal. “Dan is een inbreker met het zogenaamde ‘flipperen’ met een plastic plaatje tussen deur en kozijn in een halve minuut binnen.” Zonder inbraakschade, dus of de verzekeraar dan uitkeert? Eén op de twaalf (7,9%) van de hoofdbewoners geeft aan de voordeur nooit op slot te draaien.

Automatisch slot
Slechter is het gesteld met eventueel aanwezige kinderen of andere huisgenoten. Daarvan doet een kwart tot 40 procent de voordeur nooit op slot. “De campagne ‘maakhetzeniettemakkelijk.nl’ met dat zwaailichtje, die ‘het toch maar blijft zeggen’ van de overheid is er dus zeker niet voor niets!”, zegt Staal. “Iets wat zeker kan helpen als je weet dat je dit soort slordige of onverschillige kinderen of andere huisgenoten hebt, is een anti-inbraakstrip. Op de voordeur geplaatst, voorkomt deze dat er kan worden geflipperd. Ongeveer één op de twaalf (8,5%) heeft zo’n strip geplaatst.” Nieuw is ook een zelfsluitend slot, dat de voordeur automatisch op slot draait zodra de deur wordt dichtgetrokken.

Extra maatregelen
In het onderzoek is ook gevraagd of en zo ja welke aanvullende beveiliging men op de voordeur heeft aangebracht. Van de woningen met een slecht beveiligd voordeurslot heeft één op de dertien huishoudens (7,5%) twee goede extra sloten (boven en onder) geplaatst. Hierdoor moet de inbreker op drie plaatsen aan de slag waardoor hij meestal kiest voor een makkelijker doelwit.

Prima beveiliging
Eén op de zes bewoners van woningen met slecht voordeurbeslag zegt wel een driepuntsslot te hebben geplaatst. Hiermee draai je met één sleutel de deur op drie hoogtes tegelijk dicht. Een prima beveiliging, maar als je beslag niet deugt, dan kan de inbreker cilindertrekken gebruiken en met een bouwsleutel de deur alsnog gemakkelijk van slot draaien. Een vals gevoel van veiligheid geven de veel geplaatste (33,1%) hendeltjes. Als een inbreker eenmaal het hoofdslot heeft opengebroken, is kracht zetten met een stevige koevoet voldoende om deze beveiliging uit te schakelen.

Controleer zelf je eigen huis
Ondanks de dalende inbraakcijfers (vorig jaar 50.000) is het volgens Staal nog steeds nodig om blijvend aandacht te besteden aan inbraakpreventie. “Gelukkig zien meer en meer mensen in dat het verstandig is om af en toe een onderdeel van je huis op inbraakgevoeligheid te controleren. Haal er meteen een PKVW-expert bij of begin met de InbraakPreventieCheck op de website van de stichting (www.inbraakmislukt.nl). Daarmee kun je zelf ook op eenvoudige wijze zowel je voor- en achterdeur als je ramen checken. Zie je aan de hand van de foto’s dat je zelf een slecht slot hebt, dan helpt de check je op weg hoe je de veiligheid kunt verbeteren. Heb je twee linkerhanden? Er zijn voldoende bedrijven die kunnen helpen met monteren. Ook steeds meer bouwmarkten verlenen die service.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner