Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

SOBA

Hanwha Vision Europe

Explicate

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

Unii

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Alphatronics

ASIS

Paxton

Dero Security Products

VideoGuard

Nimo Drone Security

Dahua

OSEC

SmartSD

Multiwacht

Akuvox

SmartCell

Bydemes

PG Security Systems

NetworxConnect

GFT

MPL

SMC Alarmcentrale

RoSecure

ASSA ABLOY

Seris

HID

Bosch Security Systems

Paraat

Top Security

i-Pro

Nimo Dog Security

Service Centrale Nederland

VBN

G4S

Alarm Meldnet

Gold-IP

Crown Security Services

VAIBS

BHVcertificaat.online

Brivo

HD Security

Secusoft

Optex

CSL

Masset Solutions

Regio Control Veldt

Sequrix

Trigion

Connect Security

DZ Technologies

Hikvision

Avigilon Alta

ARAS

CardAccess

Eagle Eye Networks

Kiwa

Eizo

20face

VEB

JMB Groep

Seagate

Uniview

Advancis

Ajax Systems

2N

Lobeco

Centurion

EAL

Milestone

Oribi ID Solutions

Securitas

Nenova

VVNL

ADI

CDVI

IDIS

Slotenmakers makkelijk voor inbraak in te huren

16 januari 2018
Redactie
22:25

Afgelopen week schakelde in Haarlem een inbreker een slotenmaker in om het slot van een woning te forceren. Het lijkt te gek voor woorden, maar de methode werkt goed. Dit bleek uit onderzoek door televisieprogramma Editie NL.

Slotenmakers worden regelmatig ingeroepen om bewoners naar binnen te helpen die zichzelf per ongeluk hebben buitengesloten of die hun sleutel zijn verloren. Het is dan wel handig als de slotenmaker verifieert of hij met de echte bewoner te maken heeft. Dit blijkt niet altijd te gebeuren. In Haarlem probeerde een inbreker op die manier een woning binnen te komen, wat gelukkig tijdig door de bewoner werd ontdekt, die meteen de politie belde. Maar het team van Editie NL probeerde de truc ook uit in Utrecht, Amsterdam en Eindhoven. Slechts één keer werd om een legitimatie gevraagd.

Geen beschermd beroep
Volgens voorzitter Bart Adema van het Nederlandse Sleutel- en Slotenspecialisten Gilde heeft het probleem onder andere te maken met het gebrek aan standaardprocedures. Slotenmakers gaan volgens hem vooral op hun onderbuikgevoel af. Daar komt nog bij dat iedereen zich slotenmaker mag noemen. Het is geen beschermd beroep, aldus Adema tegenover Editie NL. Het programma vroeg ook de mening aan diverse Kamerleden. Die verklaarden geschrokken te zijn van wat er gebeurd is en willen pleiten voor een keurmerk voor slotenmakers.

Adequaat reageren
Ook Daniëlle Ohler, adviseur woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV), vindt dat er actie moet worden ondernomen om te voorkomen dat slotenmakers voor het karretje van een crimineel worden gespannen. Het CCV ziet hier voor zichzelf weggelegd, als eigenaar van het Politiekeurmerk Veilig Wonen. André van Gestel is auditor en inspecteur bij CB&V, dat voor de uitvoering van het PKVW zorgt. Hij zegt: “Wat wij kunnen doen, is adequaat reageren op de trends. PKVW-bedrijven die bij CB&V zijn aangesloten, ontvangen vandaag nog een bericht waarin ze geattendeerd worden op dit nieuwe fenomeen. Ook worden er tips aangereikt hoe te handelen bij het verzoek een deur open te breken.” CCV-adviseur Ohler gaat er bij opleidingsinstituten op aandringen dat nieuwe inbraaktechnieken in de opleidingen worden verwerkt.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner