Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

G4S

OSEC

Nenova

EAL

SOBA

VBN

Crown Security Services

JMB Groep

Advancis

PG Security Systems

Ajax Systems

Avigilon Alta

NetworxConnect

SMC Alarmcentrale

Hikvision

Explicate

Alarm Meldnet

De Beveiligingsjurist

Top Security

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

Unii

ASIS

GFT

Centurion

Dahua

Gold-IP

ARAS

Masset Solutions

Paraat

ASSA ABLOY

Alphatronics

Paxton

Optex

Nimo Drone Security

SmartSD

Akuvox

Lobeco

NIBHV

Add Secure

MPL

Uniview

Sequrix

Bydemes

Genetec

RoSecure

CDVI

Secusoft

Eizo

HD Security

ADI

Seris

Dero Security Products

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Kiwa

VVNL

HID

IDIS

i-Pro

Multiwacht

Securitas

Seagate

2N

VEB

SmartCell

VideoGuard

Bosch Security Systems

Service Centrale Nederland

Eagle Eye Networks

Traka ASSA ABLOY

Milestone

DZ Technologies

CardAccess

CSL

Connect Security

BHVcertificaat.online

VAIBS

20face

Brivo

Sneller forensisch onderzoek naar vuurwapens mogelijk

30 september 2021
Redactie
05:58

Dankzij vernieuwing en uitbreiding van het Integrated Ballistics Identification System (IBIS) dat hulzen en kogels uit vuurwapens identificeert en vergelijkt, kunnen politie en NFI meer en sneller onderzoek doen naar vuurwapens.

De politie neemt elk jaar zo’n 4.000 tot 5.000 illegale vuurwapens in beslag. Zo’n 1.500 daarvan worden door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en de politie onderworpen aan ballistisch onderzoek. Dankzij het Integrated Ballistics Identification System (IBIS) kan worden achterhaald of een wapen bij schietincidenten is gebruikt. Dat gebeurt door hulzen uit door het wapen afgeschoten munitie te vergelijken met hulzen die al in de IBIS-database zitten.
Vorig jaar leverde dit onderzoek 98 keer een zogenoemde hit op, een recordaantal. “Ballistisch onderzoek levert belangrijk opsporings- en bewijsmateriaal, bijvoorbeeld in liquidatieonderzoeken”, zegt vuurwapendeskundige Rob Hermsen van het NFI. Jaarlijks vinden in ons land zo’n 600 schietincidenten plaats, vele tientallen keren vallen daarbij slachtoffers.

Vervanging
Politie en NFI maken al zo’n 15 jaar gebruik van IBIS, maar het systeem was hoognodig aan vervanging toe. “Technieken blijven zich ontwikkelen. We konden wel telkens nieuwe software installeren, maar op een gegeven moment wordt de hardware te oud. Die moest daarom nodig vervangen worden.” Uit een aanbesteding kwam een vernieuwde versie van IBIS als beste uit de bus.
Hiermee kunnen hulzen sneller worden vergeleken. Omdat de politie ook het aantal werkstations uitbreidt van vijf naar zeven – opgeteld met de IBIS-computer bij het NFI komt het totaal daarmee op acht – en het NFI meer politiemensen gaat opleiden om met het systeem te werken, kunnen aanzienlijk meer hulzen worden vergeleken. Dankzij 3D-technieken en aangepaste algoritmes verbetert ook de kwaliteit van het onderzoek.

Breder pakket investeringen
“De aanschaf en uitbreiding van IBIS past in een breder pakket investeringen in de forensische opsporing”, zegt Ruud Staijen. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor het verbeteren van de forensische opsporing. “Veel ict is verouderd en is hard aan vervanging toe. Behalve IBIS zijn we ook bezig met een nieuw systeem voor vingerafdrukken en gezichtsherkenning. Maar om de boel echt op orde te krijgen, is nog veel geld nodig.”
Digitalisering van de forensische opsporing biedt volgens Staijen enorme kansen. “De verwerking van sporen kan enorm versnellen. Naast het gebruik van de nieuwste technieken testen we in proeftuinen nog andere versnellingsmogelijkheden. Dat levert veelbelovende resultaten op: we gaan van maanden, naar weken, naar dagen, naar uren. Als we ervoor zorgen dat systemen binnen de keten – politie, OM en NFI – ook nog eens op elkaar aansluiten, boeken we enorme vooruitgang.”

Bron: politie.nl

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner