Beveiliging nieuws

Onze partners

CDVI

Nimo Drone Security

IDIS

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

Secusoft

NetworxConnect

Centurion

Koninklijke Oosterberg

Crown Security Services

Alarm Meldnet

Add Secure

VBN

DZ Technologies

HID

EAL

Eagle Eye Networks

MPL

HD Security

Nimo Dog Security

CSL

Brivo

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Uniview

VEB

ARAS

Bosch Security Systems

BHVcertificaat.online

Paxton

ASIS

Avigilon Alta

Unii

JMB Groep

Dero Security Products

Ajax Systems

2N

Milestone

OSEC

Genetec

Lobeco

Service Centrale Nederland

Sequrix

Advancis

ADI

Paraat

Seris

20face

RoSecure

Explicate

Seagate

De Beveiligingsjurist

Dahua

Hikvision

Kiwa

Multiwacht

PG Security Systems

Bydemes

VVNL

SmartSD

Oribi ID Solutions

Optex

Masset Solutions

GFT

CardAccess

Securitas

Nenova

i-Pro

SOBA

VideoGuard

Connect Security

VAIBS

G4S

Regio Control Veldt

ASSA ABLOY

Top Security

Gold-IP

NIBHV

Alphatronics

Trigion

Eizo

SmartCell

Software voor identificatie van afgeluisterde gesprekken

4 maart 2021
Redactie
10:45

Het Nederlands Forensisch Instituut heeft software ontwikkeld waarmee nauwkeurig is vast te stellen aan wie een stem toebehoort. Deze is onder andere te gebruiken om afgeluisterde gesprekken aan een verdachte te koppelen.

De politie tapt regelmatig gesprekken af over bijvoorbeeld drugstransacties. Het is echter niet eenvoudig om juridisch hard te maken aan wie de stemmen toebehoren. Zeker bij vervormde stemmen zullen verdachten blijven ontkennen. Het NFI heeft zes spraakonderzoekers in dienst die jaarlijks zo’n vijftig gesprekken analyseren. Zij luisteren niet alleen naar de klank van de stem, maar ook naar het woordgebruik en spreektempo. Een nadeel van deze methode is dat het resultaat beïnvloed kan worden door subjectiviteit. De ene onderzoeker kan daarom tot een ander oordeel komen dan de andere.

Objectievere methode
Spraakonderzoeker David van der Vloed startte om die reden onderzoek naar een objectievere methode om spraak te identificeren. Het resultaat is software die twee audiobestanden met elkaar kan vergelijken. De uitslag moet nog altijd door een mens worden geïnterpreteerd, maar doordat een deel van het proces geautomatiseerd is, wordt de methode wel objectiever. Van der Vloed erkent dat ook aan automatisering nadelen kleven. Een computer beperkt zich tot waarvoor hij geprogrammeerd is en maakt bijvoorbeeld geen onderscheid tussen verschillende dialecten. Een mens kan veel meer kenmerken beoordelen. De objectiviteit geeft echter de doorslag om voor de computer te kiezen. De komende tijd worden gesprekken volgens beide methoden onderzocht om de betrouwbaarheid van de methode te kunnen beoordelen. Gekeken wordt onder andere naar hoeveel data nodig is en welke invloed achtergrondgeluiden hebben. Een uitdaging vormen voorlopig Engelse gesprekken. Er zijn er nog niet genoeg om daarmee betrouwbaar onderzoek te kunnen doen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner