Speciaal politiebureau voor agenten met ptss

In Rotterdam Poortugaal is nu een politiebureau geopend voor agenten die als gevolg van een ernstige gebeurtenis posttraumatische stress hebben opgelopen. Ze kunnen er in een prikkelarme omgeving re-integreren, terwijl ze toch politiewerk kunnen blijven verrichten.

De herstellende agenten houden zich onder andere bezig met onderzoek naar veelvoorkomende criminaliteit, zoals fietsendiefstallen en verduistering. Dus geen telefoons die de hele dag rinkelen en geen collega’s die heen en weer rennen. Het bureau, waar nu vijf agenten met ptss zijn gestationeerd, is een initiatief van Mariëtte Veldhoen en Nanda Bergsma. “Wij hopen met dit project collega’s met ptss te helpen, zodat ze de stap naar de werkvloer weer durven te zetten. Maar dan zonder prikkels en in een huiselijke omgeving”, zegt Veldhoen die zelf ook een traumatisch ervaring heeft opgedaan op het werk.

Groot probleem
Volgens de initiatiefnemers is het een groot probleem. Zij schatten dat er nu alleen al in Rotterdam zo’n 250 agenten met ptss rondlopen. Gelukkig zien zij wel dat het verschijnsel steeds meer als ziektebeeld wordt erkend en dat de politie er serieus mee omgaat.
Het nieuwe politiebureau in Portugaal biedt slachtoffers weer een dagstructuur, wat helpt bij de verwerking van het trauma. Later willen Veldhoen en Bergsma het project uitbreiden voor agenten met een burn-out. Hun wens is dat andere politieregio’s het voorbeeld volgen.
Een van de agenten in het nieuwe bureau heeft al sinds 2000 ptss. Hij probeerde weer aan het werk te gaan, maar kreeg elke keer weer terugvallen. Nu kan hij werken in een rustige omgeving, waardoor hij op een verantwoorde manier in het arbeidsproces kan terugkeren. Het initiatief is Phoenix genoemd, naar de mythische vogel die uit de as herrees. Het staat onder leiding van Jan van de Werken, die veel ervaring heeft met mensen met ptss.

Gedeeld

Geef een reactie