Beveiliging nieuws

Onze partners

DZ Technologies

Alarm Meldnet

ARAS

HID

Seagate

Nimo Dog Security

Hikvision

Eizo

Paxton

SMC Alarmcentrale

Gold-IP

Eagle Eye Networks

Nenova

Ajax Systems

ASIS

OSEC

Nimo Drone Security

Milestone

VideoGuard

Unii

CardAccess

HD Security

VEB

Sequrix

Hanwha Vision Europe

Akuvox

Bosch Security Systems

VBN

Masset Solutions

Multiwacht

VAIBS

ASSA ABLOY

Kiwa

Crown Security Services

Optex

SmartSD

Traka ASSA ABLOY

EAL

G4S

ADI

CSL

JMB Groep

i-Pro

De Beveiligingsjurist

Add Secure

Explicate

IDIS

Service Centrale Nederland

Genetec

Trigion

GFT

NIBHV

SOBA

20face

Avigilon Alta

Dero Security Products

Top Security

Alphatronics

Seris

Centurion

RoSecure

Oribi ID Solutions

Securitas

Paraat

2N

Connect Security

Brivo

CDVI

PG Security Systems

Regio Control Veldt

Advancis

VVNL

SmartCell

Bydemes

NetworxConnect

Uniview

Secusoft

BHVcertificaat.online

Lobeco

Steeds meer alarmpistolen omgebouwd tot vuurwapen

18 februari 2021
Redactie
16:14

Uit onderzoek door RTL Nieuws blijkt dat steeds vaker tot echte vuurwapens omgebouwde alarmpistolen te koop worden aangeboden. Ze zijn relatief goedkoop en daarom vooral populair bij jongeren.

De politie maakt zich grote zorgen over de nieuwe trend. Arjan de Zwart van de Rotterdamse recherche: “We moeten voorkomen dat deze wapens voor jongeren net zo gewoon worden als messen.” De wapens worden volgens RTL Nieuws verkocht via chatgroepen met duizenden leden op Telegram en Snapchat. De politie kent die chatgroepen ook en probeert er grip op te krijgen. Al enkele keren lukte het om verkopers met een pseudokoop in de val te lokken, maar dat heeft nauwelijks invloed op het grote aanbod.

Bendes
Volgens De Zwart zitten er bendes achter de handel. Die bouwen alarmpistolen aan de lopende band om tot echte vuurwapens. Die worden voor bedragen tussen de 200 en 300 euro aangeboden, terwijl een echt pistool al snel enkele duizenden euro’s kost. Volgens de politie bestaat zo’n 40 procent van het illegale wapenbezit uit gas- en alarmpistolen. In 2019 werden er 1473 in beslag genomen en een jaar later waren dat er al 1885.

Smokkel
In Nederland is het verboden om een alarmpistool te bezitten dat lijkt op een vuurwapen of dat tot een vuurwapen is om te bouwen. Wie gepakt wordt, riskeert negen maanden cel. Dat wil echter niet zeggen dat er moeilijk aan te komen is. In Turkije is een alarmpistool van het model Zoraki legaal te koop. Veel mensen hebben er een bij zich of in huis om criminelen af te schrikken. Deze Turkse wapens zijn ook te koop in verschillende EU-landen, zoals Duitsland, Spanje en Tsjechië. Zo zijn ze ongecontroleerd Nederland binnen te smokkelen, waar ze worden omgebouwd.

Koud kunstje
Het ombouwen is volgens RTL Nieuws een koud kunstje. In plaats van knalpatronen worden echte patronen in het magazijn geplaatst. Verder hoeft alleen een blokkade uit de loop geboord te worden. Soms wordt ook de hele loop vervangen. Veilig zijn deze wapens niet. Er is een redelijke kans dat zij dienst weigeren of in de hand van de schutter exploderen. Recent werden twee ombouwers opgepakt: jongens van 17 en 18 jaar. Volgens hun advocaat is er bij jongeren een soort onderlinge trots als het ze lukt een alarmpistool om te bouwen. Ze onderschatten hoe gevaarlijk die wapens zijn.

Deel dit artikel via:

Vlog 4

Premium partners

Seagate

Videoguard

Suricat

Wordt een partner