Beveiliging nieuws

Onze partners

2N

Milestone

BHVcertificaat.online

Lobeco

VEB

VVNL

ADI

PG Security Systems

Genetec

Brivo

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

JMB Groep

ASIS

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

NetworxConnect

Bydemes

Eizo

Trigion

Masset Solutions

Crown Security Services

Securitas

Sequrix

Avigilon Alta

MPL

Paxton

CSL

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

Multiwacht

Alarm Meldnet

HID

Akuvox

Seris

Advancis

SmartCell

VBN

Bosch Security Systems

Paraat

RoSecure

Nenova

CDVI

20face

i-Pro

Unii

Explicate

Kiwa

GFT

Service Centrale Nederland

Centurion

NIBHV

Nimo Drone Security

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

Dahua

Eagle Eye Networks

Dero Security Products

OSEC

CardAccess

Seagate

G4S

Connect Security

EAL

Uniview

Hikvision

SmartSD

SMC Alarmcentrale

Top Security

Add Secure

HD Security

SOBA

Ajax Systems

Alphatronics

ASSA ABLOY

Secusoft

Nimo Dog Security

IDIS

ARAS

DZ Technologies

Optex

Steeds meer camerasystemen werken als één platform

24 juli 2019
Redactie
06:23

De particuliere stichting Regionaal Toezicht Ruimte (RTR) is volgens De Telegraaf al ver met het koppelen van vele camerasystemen die toezicht houden op de openbare weg. Camera’s van onder andere de politie, gemeenten, NS en Rijkswaterstaat worden op het platform aangesloten, waarna centralisten in opdracht van onder andere de Veiligheidsregio’s de beelden kunnen bekijken.

De politie zegt hoge verwachtingen te hebben van wat De Telegraaf het grote ’Big Brother-systeem’ noemt. Er werd al gebruik van gemaakt tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Op één scherm kan een centralist van de RTR camera’s van meerdere instanties uitkijken. Zelfs beelden van bodycams van agenten en live opnames vanuit politiehelikopters en drones komen via het systeem binnen. “Zo bereiken we een totaalbeeld in en rond de stad. In theorie kunnen we een verdachte nu ook volgen zodra hij uit beeld raakt van de gemeentelijke camera’s en op een perron staat”, zegt operationeel beveiligingsexpert Leon Jansen van het Team Technisch Toezicht (TTT) van de Nationale Politie tegen De Telegraaf.

Uitdaging
Technisch was het een uitdaging omdat verschillende overheidsinstanties ook verschillende merken camera’s en verschillende cameratechnologieën gebruiken. Maar het Milestone XProtect-platform van RTR ondersteunt de meeste merken, wat het integrale toezicht aanzienlijk vereenvoudigt. De RTR werkt in opdracht van onder meer gemeenten, brandweer, ambulancediensten en politie. De medewerkers hebben zelf geen opsporingsbevoegdheid, maar zijn volgens directeur Hylco Wijnants wel opgeleid om verdachte situaties in een vroeg stadium te herkennen. Interventie en opsporing is vervolgens een taak van de opdrachtgever, bijvoorbeeld de politie. Er gelden voor de centralisten strenge regels om zoveel mogelijk schending van de privacy van waargenomen personen te waarborgen. Vincent Böhre, directeur van Privacy First, zegt er in De Telegraaf weinig vertrouwen in te hebben. “De politie houdt zich tenminste nog aan de wet. Maar als derden dit gaan doen, moet je maar afwachten wat er met alle gegevens gebeurt.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner