Steeds meer camerasystemen werken als één platform

De particuliere stichting Regionaal Toezicht Ruimte (RTR) is volgens De Telegraaf al ver met het koppelen van vele camerasystemen die toezicht houden op de openbare weg. Camera’s van onder andere de politie, gemeenten, NS en Rijkswaterstaat worden op het platform aangesloten, waarna centralisten in opdracht van onder andere de Veiligheidsregio’s de beelden kunnen bekijken.

De politie zegt hoge verwachtingen te hebben van wat De Telegraaf het grote ’Big Brother-systeem’ noemt. Er werd al gebruik van gemaakt tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen. Op één scherm kan een centralist van de RTR camera’s van meerdere instanties uitkijken. Zelfs beelden van bodycams van agenten en live opnames vanuit politiehelikopters en drones komen via het systeem binnen. “Zo bereiken we een totaalbeeld in en rond de stad. In theorie kunnen we een verdachte nu ook volgen zodra hij uit beeld raakt van de gemeentelijke camera’s en op een perron staat”, zegt operationeel beveiligingsexpert Leon Jansen van het Team Technisch Toezicht (TTT) van de Nationale Politie tegen De Telegraaf.

Uitdaging
Technisch was het een uitdaging omdat verschillende overheidsinstanties ook verschillende merken camera’s en verschillende cameratechnologieën gebruiken. Maar het Milestone XProtect-platform van RTR ondersteunt de meeste merken, wat het integrale toezicht aanzienlijk vereenvoudigt. De RTR werkt in opdracht van onder meer gemeenten, brandweer, ambulancediensten en politie. De medewerkers hebben zelf geen opsporingsbevoegdheid, maar zijn volgens directeur Hylco Wijnants wel opgeleid om verdachte situaties in een vroeg stadium te herkennen. Interventie en opsporing is vervolgens een taak van de opdrachtgever, bijvoorbeeld de politie. Er gelden voor de centralisten strenge regels om zoveel mogelijk schending van de privacy van waargenomen personen te waarborgen. Vincent Böhre, directeur van Privacy First, zegt er in De Telegraaf weinig vertrouwen in te hebben. “De politie houdt zich tenminste nog aan de wet. Maar als derden dit gaan doen, moet je maar afwachten wat er met alle gegevens gebeurt.”

Gedeeld

Geef een antwoord