Sterke toename van anonieme meldingen door coronacrisis

Meld Misdaad Anoniem heeft in de afgelopen zeven dagen 105 coronagerelateerde meldingen doorgezet naar de politie. De meldingen hebben onder andere betrekking op illegale feesten in horecagelegenheden. Melders ergeren zich eraan dat door dit gedrag de coronacrisis nog langer zal duren.

Sinds de maatregelen tegen coronaverspreiding van kracht zijn, houdt Meld Misdaad Anoniem (M.) een aparte registratie bij van meldingen die te maken hebben met de coronacrisis. Het gaat volgens de ‘kliklijn’ onder andere om anti-coronaparty’s die georganiseerd worden in horecagelegenheden. Ook zijn er cafés die gasten via de achterdeur binnenlaten, zodat die een dart- of pooltoernooi kunnen houden. Verder komen er meldingen binnen over sportscholen die openblijven en over kappers, nagelstudio’s en prostituees die klanten blijven ontvangen.

Bedrijfsmatige overtredingen
Mensen worden boos als zij zien hoe anderen maling hebben aan de voorschriften van de overheid om de coronaverspreiding in te dammen, maar durven vaak niet zelf actie te ondernemen. Via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000) kunnen zij de overtreding dan bij de handhaving of politie onder de aandacht brengen, zonder angst voor represailles. Mensen bellen ook over groepjes in het park en borrelende buren, maar dergelijke meldingen neemt M. niet in behandeling. De bellers worden dan verzocht om zelf contact met de politie of de gemeente op te nemen. Anoniem melden kan voor wat betreft corona alleen als het gaat om ‘bedrijfsmatige’ overtredingen. Daarvan zijn er in april 616 doorgegeven. In totaal kreeg M. vorige maand 2426 meldingen te verwerken, terwijl dat er normaal rond de 1400 zijn. Er zijn dus ook ruim 400 meldingen extra geweest die geen betrekking hadden op corona. Volgens Marc Janssen van M. komt dat doordat meer mensen thuis blijven en er dus meer sociale controle is. Vooral huiselijk geweld werd veel vaker gemeld dan gebruikelijk. Volgens de politie is het aantal diefstallen en inbraken flink gedaald sinds de coronamaatregelen van kracht zijn, maar daar merkt het meldpunt weinig van. Het aantal meldingen van deze delicten is niet afgenomen.

Gedeeld

Geef een antwoord