Te weinig boa’s en agenten voor strenger coronabeleid

Het Veiligheidsberaad wil dat er harder wordt opgetreden tegen overtreders van de coronamaatregelen. Maar de vakbonden van boa’s en politie verklaren dat dat onmogelijk is. Door het hoge ziekteverzuim en de vele quarantainegevallen is er gewoon geen capaciteit, zeggen zij tegenover het AD.

Voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad verwacht onder andere dat boa’s sneller afstappen op groepen die groter zijn dan vier personen. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp noemt dat een illusie. Volgens hem draaien de basisteams van de politie op nog maar 40 procent, zodat die al nauwelijks aan noodhulp toekomen. En zonder back-up van de politie vindt hij het onverantwoord als onbewapende boa’s op groepen moeten afstappen. Volgens voorzitter Richard Gerrits van vakbond BOA-ACP kampen boa’s zelf ook met steeds meer onderbezetting. Nog afgezien van het ziekteverzuim moeten ook zij steeds meer regels handhaven.

Agressie
De bonden wijzen erop dat de boa’s vanwege de coronacrisis steeds vaker met agressie worden geconfronteerd. Daarbij komen ook steeds vaker wapens tevoorschijn. Gerrits adviseert boa’s om niet hun leven te riskeren om een boete van 95 euro uit te schrijven. Bruls benadrukt echter dat handhaving van de maatregelen hard nodig is vanwege de ziekenhuizen die vol raken. Hij zegt niet te geloven dat boa’s en agenten het werk niet meer aankunnen. Willem Woelders, hoofd Operatiën bij de politie, geeft aan dat momenteel 5500 agenten met ziekteverlof zijn en dat enkele honderden agenten in quarantaine zitten. Toch komt daardoor volgens hem niet de noodhulp in gevaar en is er zelfs nog capaciteit over voor de strengere handhaving.

Vuurwerk
Ruud Kuin, voorzitter van BOA-bond NBB, is minder positief. Boa’s moeten volgens hem regelmatig afstappen op groepen jongeren die vaak onder invloed zijn en wapens bij zich hebben. Door de druk vanuit de Veiligheidsregio’s worden dan soms onverantwoorde risico’s genomen. Volgens Gerrits gaat het vooral in het openbaar vervoer vaak mis. Zwartrijders en mondkapjesweigeraars accepteren niet dat zij beboet worden en door de onderbezetting bij de politie kan het lang duren voordat er assistentie komt. Hij houdt zijn hart vast als straks ook nog op vuurwerk gehandhaafd moet worden. Struijs benadrukt dat het probleem net zo goed bij de politie speelt. Zelfs meldkamers kunnen volgens hem nog maar nauwelijks voldoende worden bezet. Woelders denkt dat prioriteit bij coronatesten veel kan helpen. Dan hoeven agenten en boa’s in ieder geval minder lang in quarantaine te verblijven.

Gedeeld

Geef een reactie