Beveiliging nieuws

Onze partners

Optex

Ajax Systems

Dahua

NetworxConnect

Gold-IP

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Connect Security

GFT

Hikvision

Multiwacht

Nimo Drone Security

Hanwha Vision Europe

Genetec

Explicate

VideoGuard

Crown Security Services

Lobeco

EAL

DZ Technologies

VAIBS

Kiwa

SOBA

VBN

Alarm Meldnet

Trigion

Bydemes

JMB Groep

20face

CardAccess

VVNL

CSL

De Beveiligingsjurist

Unii

Service Centrale Nederland

i-Pro

MPL

CDVI

Avigilon Alta

Masset Solutions

SmartCell

Nenova

Advancis

RoSecure

ARAS

Top Security

VEB

Regio Control Veldt

Bosch Security Systems

SmartSD

OSEC

Uniview

HID

Centurion

IDIS

ASIS

Brivo

Akuvox

Milestone

SMC Alarmcentrale

Seagate

NIBHV

Sequrix

G4S

Eagle Eye Networks

ASSA ABLOY

PG Security Systems

Secusoft

Paraat

HD Security

Securitas

Add Secure

Seris

2N

Eizo

Alphatronics

Paxton

ADI

Traka ASSA ABLOY

Terroristen hadden mogelijk Pride Amsterdam op het oog

10 november 2018
Redactie
17:39

Het vermeende terroristische netwerk dat eind september in Nederland werd opgerold, had mogelijk de Pride Amsterdam als doelwit. Dit maakt RTL Nieuws bekend op basis van verschillende bronnen. De aanslag zou niet zijn uitgevoerd, omdat de benodigde wapens nog niet beschikbaar waren.

De opgepakte hoofdverdachte zou volgens RTL Nieuws tegen een politie-infiltrant hebben gezegd dat hij tijdens de Pride een aanslag wilde plegen. De gemeente Amsterdam en de organisator van het evenement willen niet inhoudelijke reageren, omdat de zaak onder de rechter is. Volgens het OM waren de voorbereidingen van de groep nog niet zodanig gevorderd dat er sprake was van een concreet doelwit. Er werden veel bijzondere opsporingsmiddelen ingezet om een gedetailleerd zicht te krijgen op de voorbereidingen door de verdachten. Voordat het te laat kon zijn, werden deze opgepakt.

Undercoveragent
Hoofdverdachte Hardi N. had begin juli op het centraal station in Arnhem een ontmoeting met een undercoveragent, die zich voordeed als leverancier van spullen die nodig zouden zijn voor een aanslag. Toen zou N. gezegd hebben dat hij van plan was om eind augustus tijdens de Pride een aanslag te plegen. Twee terroristen zouden met bomvesten toeslaan; twee anderen met kalasjnikovs. Kennelijk wist de hoofdverdachte op dat moment niet eens dat het evenement, dat honderdduizenden bezoekers trekt, niet eind augustus, maar eind juli zou plaatsvinden. Het zou wel een logisch doelwit zijn, stelt terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden. Het is volgens hem lastig te beveiligen en je kunt er zeker van zijn dat bij een aanslag zeer veel slachtoffers zullen vallen. Ook zal een aanslag op de Pride tot bijzonder veel internationale media-aandacht leiden. Verder kan gesteld worden dat het evenement ter promotie van homoseksualiteit haaks staat op de jihadistische ideologie, aldus Van Buuren. Volgens RTL Nieuws zouden de terroristen ook een nachtclub als mogelijk doelwit hebben genoemd.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner