Beveiliging nieuws

Onze partners

Oribi ID Solutions

Unii

Trigion

G4S

CardAccess

EAL

Centurion

Seagate

Secusoft

OSEC

GFT

Nimo Dog Security

ASSA ABLOY

CDVI

DZ Technologies

Dero Security Products

Sequrix

Crown Security Services

PG Security Systems

Alarm Meldnet

SOBA

SmartSD

Alphatronics

Milestone

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

20face

Seris

Nimo Drone Security

Lobeco

ADI

SMC Alarmcentrale

Eizo

Avigilon Alta

Dahua

IDIS

ARAS

Paxton

Top Security

Hanwha Vision Europe

HID

SmartCell

VideoGuard

Ajax Systems

Gold-IP

Hikvision

2N

VAIBS

Traka ASSA ABLOY

NIBHV

BHVcertificaat.online

Bydemes

Add Secure

ASIS

Brivo

De Beveiligingsjurist

Advancis

VVNL

i-Pro

Optex

JMB Groep

NetworxConnect

Genetec

VEB

Securitas

Connect Security

RoSecure

CSL

Explicate

Paraat

Masset Solutions

Service Centrale Nederland

HD Security

Akuvox

Nenova

Multiwacht

Eagle Eye Networks

VBN

MPL

Kiwa

Uniview

TNO werkt aan kunstmatige intelligentie voor politie

28 februari 2020
Redactie
17:26

De politie en TNO stonden vrijdag stil bij de samenwerking die er op is gericht het politiewerk door innovatie te versterken. Een delegatie van beide organisaties was te gast bij de Landelijke Eenheid. De aandacht ging hierbij uit naar werkende innovaties in de politie praktijk.

Bij het Fugitive Active Search Team (FastNL) is gewerkt aan een softwaretool die met behulp van kunstmatige intelligentie het gedrag van de voortvluchtigen (met een onherroepelijke gevangenisstraf) voorspelt. De gebruikte algoritmen zijn ontwikkeld in afstemming met het programma Onvindbaren en het Openbaar Ministerie en kunnen op transparante wijze worden verantwoord bij een rechter of toezichthouder. Met de nieuwe tool wordt op dit moment een proef gedraaid.

Innovatiebehoefte is groot
De innovatiebehoefte van specialistische opsporingsdiensten is groot en om die reden is de Dienst Landelijke Operationele Samenwerking actief met innovatie en technologische ontwikkeling. Wetenschappers van TNO versterken dit proces in de praktijk en werken in gezamenlijkheid aan onderwerpen als het stoppen van voertuigen en het vergaren van informatie voor onderzoeken. Tijdens het bezoek is ingegaan op verschillende voorbeelden die de politie beter in staat moeten stellen met behulp van moderne technologie het werk in de opsporing uit te voeren.

Darkweb
Het Team Cyber Enabled Crime van de politie en TNO werkt aan toepasbare oplossingen om de identiteit van gebruikers van het internet, en het Darkweb als onderdeel daarvan, inzichtelijk te maken. Juist daar kunnen opsporingsdiensten een inhaalslag maken ten behoeve van verstoring en opsporing van criminele activiteiten.
Paul de Krom, CEO van TNO: “Het is mooi om te zien dat onze wetenschappers in nauwe samenwerking met de specialisten van verschillende politieonderdelen in staat zijn iets toe te voegen aan het politiewerk. Dat helpt de politie en uiteindelijk de veiligheid van Nederland.”

Verschuiving van criminaliteit van fysiek naar digitaal
Henk Geveke, lid korpsleiding van de politie, die vanaf zijn eerste dag staat voor innovatie en nieuwe technologische ontwikkeling: “Politiewerk is voortdurend onderhevig aan de invloed van nieuwe technologieën en ontwikkelingen en vernieuwing is noodzakelijk om hier goed op in te blijven spelen. De verschuiving van de criminaliteit van fysiek naar digitaal is hier een kenmerkend voorbeeld van. TNO kan als instituut voor toegepaste wetenschap ons hier goed bij ondersteunen.”
In 2020 blijven de politie en TNO samenwerken om het politiewerk op verschillende onderdelen te versterken, wat moet leiden tot nieuwe werkwijzen en innovaties. Ook wordt gewerkt aan intensievere samenwerking tussen politie, TNO, universiteiten, bedrijven en overheidsinstellingen om de veiligheid in Nederland te vergroten.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Suricat

Seagate

Wordt een partner