Beveiliging nieuws

Onze partners

Ajax Systems

IDIS

VAIBS

ASSA ABLOY

NIBHV

VideoGuard

HD Security

Optex

Explicate

Kiwa

Sequrix

PG Security Systems

2N

Dero Security Products

CardAccess

Seris

De Beveiligingsjurist

Seagate

SOBA

Crown Security Services

Nimo Dog Security

DZ Technologies

Eagle Eye Networks

20face

Paxton

BHVcertificaat.online

Oribi ID Solutions

Secusoft

Add Secure

ASIS

Alarm Meldnet

Connect Security

Advancis

Nenova

Centurion

SmartCell

JMB Groep

Top Security

i-Pro

SMC Alarmcentrale

Trigion

Hikvision

Service Centrale Nederland

Akuvox

Hanwha Vision Europe

SmartSD

EAL

Masset Solutions

Paraat

CDVI

Genetec

CSL

Bydemes

Dahua

VVNL

ARAS

Securitas

Unii

Lobeco

G4S

NetworxConnect

HID

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

MPL

VEB

Traka ASSA ABLOY

Brivo

GFT

Multiwacht

Eizo

Alphatronics

Gold-IP

ADI

OSEC

Bosch Security Systems

Uniview

Avigilon Alta

RoSecure

Milestone

VBN

Transporteur luidt noodklok wegens ladingdiefstallen

15 januari 2018
Redactie
16:11

Kees Kuijken, eigenaar van KLG Europe, een van de grootste transportondernemingen in ons land, heeft per brief minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid opgeroepen de transportcriminaliteit harder aan te pakken. Transportondernemers zijn volgens hem de lakse houding van politie en justitie zat.

Kuijken maakt zich vooral boos over bendes die hun gang lijken te kunnen gaan. “Er wordt totaal niets gedaan en veel collega’s doen al lang geen aangifte meer. Het is dweilen met de kraan open en als je zelf actie onderneemt tegen criminelen, word je als verdachte weggezet. Schandalig”, klaagt de ondernemer in De Telegraaf. Hij wil dat er een adequater beleid wordt gevoerd met betrekking tot het pakken van criminelen, zodat een bepaald schrikeffect ontstaat. Zijn sector verwacht volgens hem dat met adequate maatregelen het aantal ladingdiefstallen flink teruggebracht kan worden.

Samenwerkende partijen
De politie ziet het anders. Transportcriminaliteit wordt bestreden in samenwerking met partners als Transport en Logistiek Nederland (TLN), Verbond van Verzekeraars, Rijkswaterstaat en het ministerie van Justitie en Veiligheid. In het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing hebben de samenwerkende partijen een actieplan opgesteld waarin wordt beschreven hoe de deelnemende organisaties de strijd aangaan tegen transportcriminaliteit. Als een van de speerpunten is benoemd de strijd tegen ladingdiefstal.
Volgens Kuijken worden ondernemers weggestuurd als ze bij de politie aangifte komen doen. De politie brengt daar tegenin dat juist speciaal voor de transportsector een speciaal aangifteloket is geopend, dat 24 uur per dag open is. Niet elk misdrijf is op te lossen, maar de politie baseert naar eigen zeggen wel haar strategie op de aangiftes.

Eigen verantwoording
De Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid verrichtte vorig jaar 24 onderzoeken naar aanleiding van aangiftes. Daarbij werden 22 verdachten aangehouden, waaronder vijf Roemenen die verdacht worden van ladingdiefstal vanuit rijdende vrachtwagens. Ladingdiefstal heeft volgens de politie dus wel degelijk de aandacht en de samenwerking met bijvoorbeeld de transportbranche is goed. Daarnaast wijst men erop dat de transporteurs zelf ook een verantwoording hebben om de kans op ladingdiefstal te verkleinen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan gebruik van track en trace, bij voorkeur met noodknop en aansluiting op een particuliere alarmcentrale. Ook beveelt de politie het gebruik van beveiligde parkeerplaatsen aan, zoals de pas geopende nieuwe beveiligde parkeerplaats bij Hazeldonk, waar het aantal diefstallen bijna nihil is.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

MPL

Wordt een partner