Twitter-accounts van beroemdheden gehackt

Volgens Twitter hebben hackers met behulp van eigen medewerkers een aantal accounts kunnen overnemen om valse berichten te verspreiden. Slachtoffers zijn onder andere de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden, oud-president Barack Obama en Tesla-oprichter Elon Musk.

Ook het account van Geert Wilders werd gehackt, maar het is niet duidelijk of dat door dezelfde daders is gedaan. Waarschijnlijk niet, want de valse berichten over complottheorieën waren in het Nederlands. De daders van de grote hack hadden niet echt een duidelijke politieke motivatie, maar wilden berichten verspreiden om mensen op te lichten met bitcoins. En dat is gelukt. Volgens schattingen heeft de actie hen zo’n 120.000 dollar opgeleverd. Twitter heeft het incident heel veel geld gekost. De beurswaarde daalde in één klap met 4 procent. Bovendien heeft het vertrouwen in het medium een forse deuk opgelopen. Er wordt gevreesd dat de recente hack nog maar een repetitie is voor een grotere actie in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november.

Zwarte dag
Ook de Twitter-accounts van bekende bedrijven als Apple en Uber werden gehackt. Het account #potas, gebruikt door Donald Trump, werd niet getroffen. Die van Bill Gates en Jeff Bezos wel. Volgens Twitter is de hack alleen mogelijk geweest met behulp van een medewerker, die toegang heeft tot de interne systemen. Het duurde zo’n vijf uur, voordat het bedrijf de situatie weer onder controle had en de valse Tweets waren verwijderd. ‘Het is een zwarte dag voor ons’, berichtte bestuursvoorzitter Jack Dorsey op zijn eigen medium. Hij ligt op het moment behoorlijk onder vuur. Politici willen weten hoe het incident heeft kunnen gebeuren en welke garanties Twitter kan geven voor de veiligheid voor en tijdens de presidentsverkiezingen. In 2016 werden via het medium ook al diverse nepberichten verspreid via gehackte accounts. Twitter verklaart vermoedens te hebben welke medewerker tegen betaling de hackers inloggegevens heeft verstrekt.

Gedeeld

Geef een antwoord