Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

20face

CSL

Uniview

Unii

G4S

SOBA

Genetec

Centurion

Hikvision

De Beveiligingsjurist

IDIS

MPL

NIBHV

HID

Akuvox

Alphatronics

VVNL

RoSecure

Dahua

Crown Security Services

Regio Control Veldt

ADI

Kiwa

Optex

Nimo Dog Security

Paxton

i-Pro

Oribi ID Solutions

CDVI

Secusoft

BHVcertificaat.online

EAL

SMC Alarmcentrale

VAIBS

Seris

PG Security Systems

Masset Solutions

Traka ASSA ABLOY

DZ Technologies

ASIS

Explicate

Dero Security Products

Eizo

Nenova

VideoGuard

Hanwha Vision Europe

ARAS

OSEC

Multiwacht

Lobeco

Nimo Drone Security

Alarm Meldnet

CardAccess

Bosch Security Systems

VBN

Service Centrale Nederland

ASSA ABLOY

Seagate

GFT

Advancis

Milestone

Ajax Systems

Trigion

Sequrix

NetworxConnect

HD Security

SmartSD

Connect Security

Securitas

Add Secure

Paraat

Bydemes

Brivo

VEB

2N

Gold-IP

Top Security

Eagle Eye Networks

JMB Groep

SmartCell

Uitgebreid onderzoek naar meerwaarde bodycam

28 oktober 2021
Redactie
07:34

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam laat een uitgebreid onderzoek uitvoeren naar de toegevoegde waarde van bodycams voor ambulancepersoneel. Hierbij wordt onder andere gekeken naar de ervaringen van boa’s met het middel. De ambulancediensten zelf zijn niet enthousiast over de maatregel.

Afgelopen voorjaar werd ambulancepersoneel uitgescholden en mishandeld terwijl het iemand aan het helpen was die onwel geworden was. Reden voor PvdA-raadslid Steven Lammering om bij burgemeester Aboutaleb te pleiten voor bodycam’s. Die zou kijken wat er mogelijk was en kondigt nu na een eerste inventarisatie een uitgebreid onderzoek aan. Tijdens dit interdisciplinaire onderzoek wordt zowel naar de mogelijkheden als naar de beperkingen gekeken. Zo wil de burgemeester weten of beelden van de bodycam juridisch te gebruiken zijn, of de bodycam de-escalerend werkt en of er draagvlak is bij de zorgverleners. Voor wat dat laatste betreft is er nu nog weinig enthousiasme. Agressie tegen ambulancepersoneel komt volgens Ambulancezorg Nederland wel voor, maar niet zo vaak dat het bodycam’s noodzakelijk maakt. Men is bezorgd over de privacy van patiënten, maar vindt het ook niet wenselijk dat het handelen van de medewerkers wordt vastgelegd.

Reductie van agressie
Raadslid Lammering verwacht dat de bodycam’s net als bij boa’s tot een reductie van agressie zullen leiden. Bovendien zorgen de apparaten van beelden en geluiden van de daders, zodat die makkelijker strafrechtelijk te vervolgen zijn. In Groot-Brittannië wordt ambulancepersoneel inmiddels op grote schaal met bodycam’s uitgerust, nadat vijf jaar achtereen het geweld tegen hen bleef toenemen. In Nederland gaat het nog wel even duren. De resultaten van het door Aboutaleb gestarte onderzoek worden pas eind 2022 verwacht. Wel wordt parallel aan het onderzoek gewerkt aan een voorlichtingscampagne over geweld tegen hulpverleners. Rotterdam wil daarbij samenwerken met vijftien andere regio’s. De campagne moet in het tweede kwartaal van 2022 van start gaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner