Undercoveragenten voeren actie voor hoger salaris

De 400 medewerkers van de elf over het land verspreide eenheden van de dienst Observatie en Techniek (O&T) zijn woensdag een actie gestart voor een beter salaris en de terugkeer van wegbezuinigde vergoedingen. De actie houdt in dat zij zich om beurten alleen bezighouden met bureauwerk.

De medewerkers doen gespecialiseerd en vaak zeer gevaarlijk werk, maar ontvangen naar eigen zeggen het salaris van een gewone agent. Al vijf jaar klagen zij daarover, maar in plaats van dat de situatie verbetert, wordt het er alleen maar slechter op. Diverse onkostenvergoedingen zijn bijvoorbeeld geschrapt in de tussentijd. Nu is voor de undercoveragenten en afluisterspecialisten de maat vol. Ze worden bij hun actie gesteund door de politiebonden ACP, ANPV en NPB. De dienst O&T van de politie Midden-Nederland doet de aftrap en wordt donderdag gevolgd door de O&T’ers van de politie Oost-Nederland. Volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp wordt afhankelijk van de reactie van de politietop en het ministerie van Justitie en Veiligheid gekeken hoe het daarna verdergaat.

Onkosten en werkdruk
Het kraken van de telecommunicatiedienst EncroChat was een van de recente verdiensten van de dienst O&T. Hierdoor konden tal van zware criminelen worden opgepakt en werden diverse liquidaties en martelingen voorkomen. Vanzelfsprekend leidde dit tot grote waardering, maar niet op financieel gebied. De dienst betreurt het dat nu actie gevoerd moet worden, maar zegt dat het niet anders kan. Niet alleen verrichten de medewerkers zwaar en gevaarlijk werk, dat extra beloond zou mogen worden, ook moeten zij soms onkosten maken, zoals voor speciale kleding, die zij niet meer mogen declareren. Intussen neemt de werkdruk voortdurend toe vanwege de verharding van de criminaliteit. Dat bleek ook weer uit de vondst van de martelcontainer onlangs. Door de hoge werkdruk moet O&T zich nu al beperken tot levensbedreigende situaties. Minder urgente zaken blijven op de plank liggen.

Gedeeld

Geef een reactie