Vakantieparken steeds vaker toevluchtsoord voor criminelen

Op 12 procent van de vakantieparken in Gelderland vinden criminele praktijken plaats. Dat stelt tv-programma EenVandaag in een reportage met een boa die toezicht houdt op de locaties. Steeds vaker stuit de boa op huisjes waarin gestolen goederen worden opgeslagen of waar prostituees werkzaam zijn.

De boa verwacht dat het probleem zal toenemen als vakantiehuisjes permanent bewoond mogen worden. Verschillende politici willen dat om het voor minder draagkrachtige mensen makkelijker te maken een (tijdelijke) woning te vinden. Voor criminelen is het handig, omdat zij dan niet steeds hun activiteiten hoeven te verplaatsen. De boa controleert vaak in burger en zegt dat de praktijk regelmatig overeenkomt met wat hij in een misdaadserie als Undercover ziet. Een vervallen chalet met een heel dure auto voor de deur of een huisje vol bewakingscamera’s zijn nauwelijks nog uitzonderingen.

Weinig controle
Het werkgebied van de boa telt 900 vakantieparken met 80 tot 1000 huisjes. In totaal gaat het om 55.000 vakantiehuisjes die hij samen met slechts acht collega’s moet controleren. Verder is er volgens hem weinig controle. Mensen letten niet op elkaar en de criminelen wisselen regelmatig van locatie. In de tussentijd plegen zij verschillende inbraken in de buurt en slaan zij de gestolen spullen in het huisje op. Als permanente bewoning mogelijk wordt, zal volgens de boa de criminaliteit alleen maar toenemen en nog lastiger worden om op te sporen. Ook burgemeester Joris Bengevoord van Winterswijk is tegen dit plan. Volgens hem zal de verandering de prijs van vakantiehuisjes opdrijven, waardoor ze minder aantrekkelijk worden voor het reguliere gebruik, terwijl criminelen wel genoeg geld hebben om ze te betalen. Je zult al snel te maken krijgen met onderverhuur via allerlei tussenpartijen, waardoor het helemaal niet meer duidelijk is wie er in de huisjes wonen.

Gedeeld

Geef een antwoord