Beveiliging nieuws

Onze partners

VEB

IDIS

Hikvision

Gold-IP

20face

Alarm Meldnet

Paraat

SmartCell

Nimo Drone Security

VVNL

Alphatronics

i-Pro

NIBHV

CSL

Avigilon Alta

MPL

Advancis

Nimo Dog Security

Oribi ID Solutions

VAIBS

CardAccess

DZ Technologies

PG Security Systems

Paxton

OSEC

Connect Security

Bosch Security Systems

Sequrix

Crown Security Services

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Brivo

ADI

Securitas

De Beveiligingsjurist

Ajax Systems

Kiwa

Nenova

Koninklijke Oosterberg

Add Secure

Bydemes

Optex

Regio Control Veldt

Seagate

Explicate

Centurion

SOBA

Uniview

Eagle Eye Networks

Service Centrale Nederland

ARAS

JMB Groep

Seris

Akuvox

2N

Unii

SmartSD

Top Security

BHVcertificaat.online

Eizo

Milestone

RoSecure

NetworxConnect

G4S

HD Security

VBN

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Dahua

Trigion

SMC Alarmcentrale

GFT

HID

Genetec

Lobeco

EAL

ASIS

Multiwacht

Dero Security Products

CDVI

Secusoft

VideoGuard

VBe NL positief over nieuwe kwalificaties Beveiliger mbo2/3

30 november 2020
Redactie
14:23

Naar alle waarschijnlijkheid kunnen onderwijsinstellingen vanaf volgend jaar studenten inschrijven voor de kwalificaties Beveiliger mbo2 en mbo3. Branchevereniging VBe NL laat zich positief uit over deze ontwikkeling, die de opleiding beter dan voorheen laat aansluiten op de dagelijkse praktijk van de beveiliger.

Exameninstituut SVPB is inmiddels gestart met het uitwerken van het examenprogramma en de exameneisen voor deze nieuwe kwalificaties. Het verwacht dit voor mbo2 begin 2021 te kunnen publiceren. De exameneisen voor mbo3 volgen zo spoedig mogelijk daarna.
Voor het nieuwe kwalificatiedossier kunnen de keuzedelen Weerbaarheid voor beveiligers en handhavers en Proactief beveiligen niet meer worden gekozen. De reden is dat veel elementen van deze keuzedelen in de kwalificaties zijn geïntegreerd en er dan sprake zou zijn van ondoelmatige overlap. Voor de huidige kwalificaties Beveiliger en Coördinator beveiliging kunnen deze keuzedelen wel worden gekozen.

Focus op verbetering opleiding
Het nieuwe kwalificatiedossier is tot stand gekomen via een samenwerking tussen private opleiders, onderwijsinstellingen, vakbonden, ministerie van Algemene Zaken, SFPB en andere beveiligingsbedrijven. Op verzoek van VBe NL heeft Alpha Security deelgenomen aan een werkgroep van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor de actualisatie van het kwalificatiedossier Particuliere Beveiliging. “Je merkt dat als je met partijen aan tafel zit die alle snappen wat er op de werkvloer gebeurt, je tot een resultaat komt waar je in de praktijk daadwerkelijk wat aan hebt”, zegt voorzitter Peter Hoes van VBe NL en directeur van Alpha Security.

Unieke samenwerking
Zowel het mkb-bedrijf als het grootbedrijf zijn vanaf 2018 betrokken geweest en samen is de focus gelegd op de inhoud van het beveiligingsvak. De betrokkenen stonden niet tegenover elkaar, maar juist naast elkaar voor de verbetering van de opleidingen. Een unieke samenwerking die dwars door de partijpolitiek heenliep.
De nieuwe kwalificaties Beveiliger mbo2 en mbo3 sluiten aan op de actualiteiten en gevraagde skills door opdrachtgevers waardoor de branche de markt beter kan bedienen. Het kwalificatiedossier richt zich in tegenstelling tot het oudere dossier niet meer tot de kennis die beveiligers niet gebruiken, zoals hoe er wettelijk door overheidspartijen wordt omgegaan met een aanhouding. Het dossier richt zich meer op het vak van de beveiliger en de beroepshouding zoals de bejegening, communicatie, pro-activiteit maar ook sociale hygiëne.

Naar verwachting wordt het nieuwe kwalificatiedossier per 1 januari 2021 vastgesteld door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner