Veel coronaboetes door onduidelijkheid niet geldig

Sinds de invoering van de ‘intelligente lockdown’ zijn zo’n 10.000 boetes uitgeschreven. Veelal omdat mensen onvoldoende afstand tot elkaar hielden. Overtredingen zijn echter niet altijd in een proces-verbaal beschreven en ook is niet altijd een noodverordening bijgevoegd. De boete kan dan niet worden geïnd.

Zowel handhavers als politieagenten delen boetes uit. Gebruikelijk is om eerst te waarschuwen, maar in de ene gemeente wordt strenger opgetreden dan in de andere. Er wordt zelfs in woningen gecontroleerd of er geen bezoek is, waarvan men zich kan afvragen of dit legitiem is. Omdat het eigenlijk niet om een boete, maar om een strafbeschikking gaat, dient de overtreding beschreven te worden in het proces verbaal. Op de tweede plaats dient de handhaver of agent de noodverordening bij het proces-verbaal te voegen. Vooral in het begin werd dit nog wel eens vergeten. Het Openbaar Ministerie seponeert de boete dan, wat de bekeurde niet alleen bijna 400 euro scheelt, maar ook een aantekening in het strafregister.

Regels wisselen bijna wekelijks
De noodverordening om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan is nog altijd van kracht. Wel wisselen de regels bijna wekelijks, want handhaving behoorlijk ingewikkeld maakt. Ook het beleid verschilt per gemeente. Volgens advocaten is er nog al eens sprake van willekeur als het gaat om het uitdelen van waarschuwingen of boetes. Volgens Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA-ACP, zijn de regels nu al vijf keer aangepast. Op 1 juni komen er weer nieuwe regels bij en vallen andere regels af. Hij wil snel een spoedwet, die een einde moet maken aan de lokale verschillen. Die wet is aangekondigd, maar nog niet van kracht. Gerrits zegt dat het anders onmogelijk wordt om na 1 juni te handhaven, als de horeca weer open gaat en het drukker zal worden op straat. Grapperhaus verwacht dat de nieuwe wet in juni gereed zal zijn. Hij erkent de regionale verschillen, maar zegt tevreden te zijn met hoe het gaat. Boa’s en politie schrijven volgens hem alleen boetes uit als dat gewoon terecht is.

Gedeeld

Geef een antwoord