Beveiliging nieuws

Onze partners

Genetec

Trigion

ASSA ABLOY

Dero Security Products

IDIS

Seagate

OSEC

Ajax Systems

Alphatronics

G4S

VBN

Hanwha Vision Europe

ASIS

CDVI

Secusoft

20face

Koninklijke Oosterberg

VAIBS

Nimo Dog Security

HD Security

SmartSD

Optex

Regio Control Veldt

ADI

MPL

Multiwacht

Unii

i-Pro

Alarm Meldnet

Dahua

Paxton

Nenova

Oribi ID Solutions

Hikvision

VVNL

Securitas

Seris

Bydemes

BHVcertificaat.online

Paraat

Akuvox

Lobeco

2N

Service Centrale Nederland

NIBHV

CSL

Eizo

HID

Sequrix

Gold-IP

Connect Security

VideoGuard

Crown Security Services

RoSecure

JMB Groep

NetworxConnect

Add Secure

Top Security

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

Kiwa

Brivo

GFT

Nimo Drone Security

SmartCell

Explicate

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Advancis

Masset Solutions

Centurion

Milestone

ARAS

EAL

SOBA

De Beveiligingsjurist

VEB

Eagle Eye Networks

Uniview

Bosch Security Systems

Avigilon Alta

Veel incidenten in OV door coronamaatregelen

7 oktober 2020
Redactie
17:06

Wekelijks vinden in het openbaar vervoer 144 ernstige incidenten plaats, die te maken hebben met het handhaven van de mondkapjesplicht. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL. Het gaat onder andere om beledigingen, spugen, maar ook om zware mishandelingen.

Dinsdag werd nog een Amsterdamse buschauffeur geschopt en geslagen door een passagier die geen mondkapje wilde dragen. De chauffeur verloor vier tanden en liep een hersenschudding op. Volgens Peters was dit niet de eerste keer dat een situatie ernstig uit de hand liep. “Het is gelukkig nog een uitzondering, maar elk incident is er één teveel.” Vorige week verloor ook al een buschauffeur een aantal tanden, nadat hij een passagier had verzocht een mondkapje te dragen.

Minder passagiers, meer incidenten
Sinds de coronacrisis reizen aanzienlijk minder mensen met het openbaar vervoer. Toch is het totale aantal incidenten in vergelijking met 2019 toegenomen. De problemen worden veroorzaakt door mondkapjesweigeraars, maar ook door zwartrijders. Die zien hun kans schoon, nu zij niet meer langs de chauffeur hoeven bij het opstappen. Volgens Peters is het aantal zwartrijders met 20 procent toegenomen. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 95 euro. Wekelijks gaan 250 tot 300 passagiers op de bon. Aanvankelijk waren handhavers niet streng, maar nu vinden ze dat de passagiers onderhand wel aan de maatregel gewend mogen zijn. Steeds meer mensen zijn voorstander van een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte, omdat dan minder verwarring ontstaat over wanneer het dragen wel of niet verplicht is. Anderen twijfelen echter of dit wel te handhaven is. Peters verwacht niet dat zo’n algehele verplichting het geweld tegen OV-personeel kan voorkomen. In Amsterdam is GVB intussen gestart met een cursus omgang met agressie voor de OV-handhavers.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

MPL

Seagate

Suricat

Wordt een partner