Veel incidenten in OV door coronamaatregelen

Wekelijks vinden in het openbaar vervoer 144 ernstige incidenten plaats, die te maken hebben met het handhaven van de mondkapjesplicht. Dat zegt voorzitter Pedro Peters van brancheorganisatie OV-NL. Het gaat onder andere om beledigingen, spugen, maar ook om zware mishandelingen.

Dinsdag werd nog een Amsterdamse buschauffeur geschopt en geslagen door een passagier die geen mondkapje wilde dragen. De chauffeur verloor vier tanden en liep een hersenschudding op. Volgens Peters was dit niet de eerste keer dat een situatie ernstig uit de hand liep. “Het is gelukkig nog een uitzondering, maar elk incident is er één teveel.” Vorige week verloor ook al een buschauffeur een aantal tanden, nadat hij een passagier had verzocht een mondkapje te dragen.

Minder passagiers, meer incidenten
Sinds de coronacrisis reizen aanzienlijk minder mensen met het openbaar vervoer. Toch is het totale aantal incidenten in vergelijking met 2019 toegenomen. De problemen worden veroorzaakt door mondkapjesweigeraars, maar ook door zwartrijders. Die zien hun kans schoon, nu zij niet meer langs de chauffeur hoeven bij het opstappen. Volgens Peters is het aantal zwartrijders met 20 procent toegenomen. Op het niet dragen van een mondkapje staat een boete van 95 euro. Wekelijks gaan 250 tot 300 passagiers op de bon. Aanvankelijk waren handhavers niet streng, maar nu vinden ze dat de passagiers onderhand wel aan de maatregel gewend mogen zijn. Steeds meer mensen zijn voorstander van een algehele mondkapjesplicht in de openbare ruimte, omdat dan minder verwarring ontstaat over wanneer het dragen wel of niet verplicht is. Anderen twijfelen echter of dit wel te handhaven is. Peters verwacht niet dat zo’n algehele verplichting het geweld tegen OV-personeel kan voorkomen. In Amsterdam is GVB intussen gestart met een cursus omgang met agressie voor de OV-handhavers.

Gedeeld

Geef een antwoord