Beveiliging nieuws

Onze partners

Trigion

2N

Genetec

BHVcertificaat.online

Unii

Avigilon Alta

VVNL

Gold-IP

SmartCell

HID

NetworxConnect

Connect Security

Optex

ADI

Securitas

Alphatronics

OSEC

Eagle Eye Networks

Lobeco

VEB

CDVI

Secusoft

PG Security Systems

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Sequrix

Centurion

Multiwacht

Add Secure

Hikvision

Nimo Dog Security

Akuvox

Paxton

HD Security

Milestone

SmartSD

SMC Alarmcentrale

MPL

CSL

GFT

20face

VBN

Top Security

Brivo

Nimo Drone Security

Regio Control Veldt

Ajax Systems

Bydemes

Explicate

NIBHV

IDIS

ASIS

ARAS

Kiwa

G4S

Seagate

Advancis

Traka ASSA ABLOY

RoSecure

Masset Solutions

JMB Groep

Crown Security Services

Oribi ID Solutions

Seris

CardAccess

Nenova

Hanwha Vision Europe

Service Centrale Nederland

Alarm Meldnet

Uniview

Dero Security Products

VideoGuard

De Beveiligingsjurist

i-Pro

Paraat

VAIBS

DZ Technologies

Dahua

EAL

Eizo

SOBA

Veel Nederlanders onverschillig, laks of slordig met preventie

16 mei 2017
Redactie
11:00

Bijna de helft van de Nederlanders (49,4%) noemt zichzelf waakzaam als het op inbraakpreventie aankomt. Deze mensen maken zich zorgen over een inbraak en doen er alles aan om hem te voorkomen. Ruim een derde (35,1%) maakt zich totaal niet druk om de beveiliging van de woning. Dit blijkt uit recent onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW).

De ‘waakzame’ mens neemt beveiligingsmaatregelen, sluit bij het weggaan ramen en deuren altijd goed af en let op verdachte situaties. De tegenpool van ‘de waakzame’ is ‘de onverschillige’. Binnen deze categorie valt ruim een derde van de Nederlanders. Deze mensen maken zich niet druk om de beveiliging van de woning. De voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), Coen Staal, zegt hierover: “We hebben de afgelopen 3,5 jaar erg veel onderzocht op het gebied van inbraken en inbraakpreventie. Je merkt dat in de afgelopen jaren de belangstelling  voor inbraakpreventie is toegenomen, maar we wilden nu eens kijken wat de houding van de Nederlander ten opzichte van dit onderwerp is. Met name bij de ‘lakse’, ‘slordige’ en ‘onverschillige’, bij elkaar toch de helft van Nederland,  valt nog veel werk te verrichten.

De ‘slordige’
De ‘slordige’ (5,1%) kan nog veel verbeteren om inbrekers buiten de deur te houden. Regelmatig vergeten zij bij het verlaten van de woning deuren of ramen te sluiten. Slechts 25% van deze groep zegt altijd de deur op slot te doen als er verder niemand thuis is; 12,5% zegt dan altijd de ramen te sluiten. Dat steekt bleekjes af bij het beveiligingsgedrag van de ‘waakzame’: 88,5% van deze groep vergeet nooit de deuren op slot te doen bij het weggaan, en 76,8% van hen denkt er in die gevallen ook steevast aan om de ramen dicht te doen.

De ‘Onverschillige’
Deze groep (35,1%) verwacht niet dat er ingebroken wordt, omdat ‘er niets te halen valt’. En: ‘Als inbrekers echt willen, dan komen ze toch wel binnen’, zo redeneert men. De ‘onverschillige’ is zo onverschillig, dat 20,9% van deze groep zeker niet verwacht dat de woning mikpunt wordt van inbrekers. Terwijl de ‘waakzame’, die de beveiliging een stuk beter op orde heeft, minder zeker is als ze de stelling ‘Ik verwacht dat er in mijn woning niet zal worden ingebroken’ krijgt voorgelegd. 14,1% durft dit met een volmondig ‘geldt zeker wel voor mij’ te beantwoorden.

De ‘Lakse’
Ook is er een groep Nederlanders (10,3%) die als ‘laks’ valt te typeren op het gebied van woningbeveiliging. De ‘lakse’ stelt vaak dingen uit en dat is ook te merken aan de beveiliging van de woning. 42,5% van deze groep vindt dat de eigen woning niet goed beveiligd is. De intenties zijn er wel degelijk; de groep beseft dat het goed is om in actie te komen op dit gebied en neemt zich stellig voor daar echt eens de tijd voor te nemen. Dat 60% van de ‘lakse’ Nederlanders de stelling ‘Er valt bij mij niets te halen, dus die inbrekers doen hun best maar’ met ‘geldt zeker niet voor mij’ beantwoordt, kan een stok achter de deur zijn. Ter vergelijking: uit de groep ‘onverschilligen’ gaf 24,9% dit antwoord.

Over de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken
Stichting NIPW doet onderzoek in het kader van de voorjaarscampagne van de Nationale Inbraakpreventie Weken. De stichting is een publiek private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van het belang van inbraakpreventie. De stichting wil bijdragen aan het verlagen van het aantal inbraken en inbraakpogingen naar 60.000 in 2017. De stichting voert tweemaal per jaar campagne, in het voor- en in het najaar. In de stichting zijn verschillende partijen vertegenwoordigd, waaronder het Verbond van Verzekeraars en SecuProducts, Nemef/Assa Abloy en Nauta Veilig, alle bedrijven gespecialiseerd in inbraakpreventie. De stichting wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner