Verdachten aangehouden voor poging oplichting mondkapjes

Vorige week kreeg de politie het signaal binnen dat Nederlandse ziekenhuizen een grote partij mondkapjes kregen aangeboden waarvoor miljoenen euro’s moest worden betaald. Er waren direct vermoedens dat het hier ging om oplichting door criminelen die proberen te profiteren van de coronacrisis.

In verband met de mogelijke oplichting heeft de politie dinsdag woning doorzocht en twee verdachten aangehouden. Het betreft een man en een vrouw, allebei 27 jaar oud. De verdachten zijn overgebracht naar een cellencomplex in Amsterdam en worden daar verhoord. Tijdens de doorzoeking zijn bescheiden en digitale gegevens in beslag genomen die nader worden onderzocht.

Bestrijden criminaliteit in crisistijd
(Cyber)criminelen maken vaak gebruik van de actualiteit om mensen op te lichten, waarschuwt de politie. Ook in deze tijd bedenken criminelen nieuwe vormen van oplichting om onrechtmatig geld te kunnen verdienen. De politie houdt rekening met een toename van onder meer internetoplichting en babbeltrucs sinds de uitbraak van het coronavirus. De zaak met de mondkapjes lijkt ook zo’n geval. Ook andere Europese landen kennen dergelijke voorbeelden. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn hier alert op en treden er hard tegen op. De politie adviseert bedrijven en particulieren om alert te zijn en alleen zaken te doen met bekende leveranciers.

Gedeeld

Geef een reactie