Beveiliging nieuws

Onze partners

Multiwacht

Lobeco

Regio Control Veldt

DZ Technologies

ARAS

VEB

Hikvision

Seagate

IDIS

SOBA

SmartCell

Avigilon Alta

Paraat

Top Security

PG Security Systems

Milestone

Advancis

Masset Solutions

Connect Security

Secusoft

HD Security

CDVI

G4S

Nenova

CSL

Securitas

Trigion

JMB Groep

VBN

Seris

Dahua

Add Secure

GFT

Crown Security Services

ASIS

NIBHV

SmartSD

Centurion

RoSecure

VideoGuard

2N

MPL

Optex

Service Centrale Nederland

Dero Security Products

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

Genetec

HID

VVNL

Akuvox

NetworxConnect

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Hanwha Vision Europe

VAIBS

Bosch Security Systems

Paxton

Nimo Drone Security

EAL

OSEC

ASSA ABLOY

Kiwa

Sequrix

SMC Alarmcentrale

ADI

De Beveiligingsjurist

Brivo

Alphatronics

Bydemes

Ajax Systems

Eizo

20face

i-Pro

CardAccess

Explicate

Alarm Meldnet

Gold-IP

Unii

Verdubbeling slachtoffers internetoplichting

16 februari 2016
Redactie
20:04

Volgens de Fraudehelpdesk is het aantal particulieren en ondernemers dat vorig jaar geld kwijtraakte aan oplichting via internet bijna verdubbeld vergeleken met 2014. De Fraudehelpdesk noteerde 3.625 meldingen van personen die financiële schade hebben geleden tegen 1.887 het jaar daarvoor.
Deze 3600 gedupeerden verloren gezamenlijk 12,2 miljoen euro. Eind 2014 bedroeg de gemelde schade nog 8,3 miljoen euro. De grootste groep werd slachtoffer van webwinkelfraude en met aankopen op Marktplaats. Ze betaalden vooraf, maar kregen niets geleverd.
De grootste bedragen gaan om in zogenoemde voorschotfraude. Internetoplichters benaderen hun potentiële slachtoffers met een mooi verhaal, waarvan de kern is dat zij eerst iets moeten betalen voordat ze iets kunnen krijgen. Bekendste voorbeelden hiervan zijn datingfraude, erfenis- en loterijfraude.

Datingfraude
Zo betaalden 133 slachtoffers van datingfraude ruim 2,7 miljoen euro aan hun ‘aspirant-liefdes’. Dat is gemiddeld 20.000 euro. Sommigen raakten niet meer dan honderd euro kwijt, maar er was ook een uitschieter met 380.000 euro schade. Relatief de meeste slachtoffers werden via Facebook benaderd. De vaakst genoemde datingwebsites waarop oplichters actief zijn, waren Lexa en Badoo.
In het bedrijfsleven is het aantal ondernemers en bedrijfsadministraties dat per ongeluk een spookfactuur betaalde, fors gestegen van 190 in 2014 naar 481 vorig jaar, zo blijkt uit de meldingen bij de Fraudehelpdesk. Hier ging het om relatief kleine bedragen: gemiddeld 96 euro.

Phishingmails
Het aantal phishingmails dat melders vorig jaar voor onderzoek naar de helpdesk stuurden, steeg naar 123.000. Bijna vijfhonderd gedupeerden van cybercrime meldden een totale schade van 822.000 euro.
Van de Nederlanders die met internetoplichting te maken krijgen, meldt 10 tot 13 procent dit bij de Fraudehelpdesk. Dit blijkt uit onderzoek dat het voorlichtingsbureau heeft laten uitvoeren. De werkelijke cijfers over aantallen slachtoffers en schadebedragen liggen dus aanzienlijk hoger.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner