Beveiliging nieuws

Onze partners

Eagle Eye Networks

Explicate

Eizo

JMB Groep

2N

Ajax Systems

Dahua

Nimo Drone Security

SmartSD

Securitas

Kiwa

Connect Security

Bosch Security Systems

NIBHV

SOBA

Crown Security Services

VVNL

VAIBS

Secusoft

RoSecure

MPL

HID

Oribi ID Solutions

Nimo Dog Security

ARAS

Genetec

NetworxConnect

20face

Seris

Service Centrale Nederland

Akuvox

Paxton

De Beveiligingsjurist

VBN

Brivo

IDIS

Paraat

Milestone

CDVI

Centurion

Alphatronics

OSEC

Seagate

GFT

VEB

Uniview

Alarm Meldnet

i-Pro

SmartCell

ASIS

Masset Solutions

Unii

EAL

Regio Control Veldt

Add Secure

HD Security

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

Top Security

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

CardAccess

ADI

Multiwacht

VideoGuard

Nenova

Trigion

Lobeco

G4S

ASSA ABLOY

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Avigilon Alta

CSL

Optex

Hikvision

PG Security Systems

Bydemes

Gold-IP

Advancis

Vernieuwde norm brandwerendheid van bouwproducten

28 november 2016
Redactie
10:30

NEN heeft NEN 6069+A1 gepubliceerd. De belangrijkste wijzigingen zijn correcties van en aanvullingen op de brandwerendheidscriteria voor beoordeling van horizontale en verticale brandoverslag bij gevels.

De veranderingen betreffen onder andere gebouwen met vloeren hoger gelegen dan 20 meter boven meetniveau en gebouwen met gevels die moeilijk bereikbaar zijn voor de brandweer. NEN 6969+A1 past tevens de criteria aan die gelden tussen vluchtroutes tussen een beschermd subbrandcompartiment bestemd voor verminderd zelfredzame personen en aangrenzende ruimten. De criteria voor vluchtroutes waren nog niet opgenomen in NEN 6069:2011.
Met deze versie wordt het voorts mogelijk om gevels, beproefd volgens NEN-EN 1364-1, NEN-EN 1364-3 en NEN-EN 1364-4, in Nederland toe te passen.

Relatie met regelgeving
Voorlopig is de brandwerendheid in de regelgeving geregeld in een duaal stelsel. Voor producten en bouwdelen met CE-markering moet de brandwerendheid worden bepaald volgens NEN-EN 13501-2, NEN-EN 13501-3+A1 of NEN-EN 13501-4. Dit mag op vrijwillige basis ook voor andere bouwproducten en bouwdelen. Producten zonder verplichting tot CE-markering (waarvan de co-existentieperiode nog niet is beëindigd) mogen ook worden beoordeeld op de wijze zoals voor invoering van de Europese beproevingsnormen in Nederland gebruikelijk was en die is weergegeven in bijlage A van de norm. Omdat criteria en beproevingsmethoden voor gevels ingrijpend wijzigen, is het de bedoeling dat gedurende een periode van vijf jaar na publicatie (tenzij dit in tegenspraak is met de Verordening bouwproducten of het Bouwbesluit 2012) in afwijking van de tekst van deze versie ook voor gevels de criteria volgens bijlage A worden toegepast.

Voor bestellingen en informatie: ga naar de Normshop op www.nen.nl of neem contact op met NEN Klantenservice, telefoon (015) 2 690 391 of e-mail [email protected]. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Marc Mergeay, consultant Bouw & Installaties, telefoon (015) 2 690 367 of e-mail [email protected].

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Suricat

Videoguard

Wordt een partner