Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

NIBHV

Bydemes

JMB Groep

Nimo Drone Security

SOBA

HD Security

Alarm Meldnet

ASSA ABLOY

IDIS

Seris

Seagate

Centurion

Akuvox

PG Security Systems

ARAS

OSEC

VBN

Uniview

Explicate

Gold-IP

De Beveiligingsjurist

Nimo Dog Security

Dero Security Products

VAIBS

CardAccess

Traka ASSA ABLOY

SmartCell

Top Security

Brivo

Paraat

CDVI

BHVcertificaat.online

Crown Security Services

Trigion

SMC Alarmcentrale

G4S

GFT

i-Pro

Ajax Systems

Regio Control Veldt

ADI

DZ Technologies

Optex

Service Centrale Nederland

Multiwacht

VVNL

Securitas

Eagle Eye Networks

2N

HID

Advancis

VEB

20face

MPL

EAL

Secusoft

Eizo

Lobeco

Sequrix

SmartSD

Hikvision

Oribi ID Solutions

Paxton

Hanwha Vision Europe

ASIS

Kiwa

Masset Solutions

CSL

Nenova

Milestone

VideoGuard

Avigilon Alta

Add Secure

Bosch Security Systems

NetworxConnect

Dahua

Connect Security

Alphatronics

RoSecure

Genetec

Vernieuwing C2000-netwerk loopt opnieuw vertraging op

17 september 2018
Redactie
08:46

De vernieuwing van C2000, het communicatiesysteem voor hulpverlening, loopt opnieuw vertraging op. Dit laat minister  Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de Tweede Kamer weten. Hulpverleners zullen op zijn vroegst volgend jaar het vernieuwde systeem kunnen gebruiken.

Het is niet voor het eerst dat de vernieuwing van het communicatiesysteem van de hulpdiensten vertraging oploopt. Daarom werd al eerder besloten om de vernieuwingen gefaseerd door te voeren. Zo worden het pagernetwerk, het spraaknetwerk en het radiobedieningssysteem een voor een vernieuwd. De vernieuwing van het spraaknetwerk moest dit najaar worden afgerond, maar dat gaat niet gehaald worden, schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. Daardoor loopt de vernieuwing van het hele systeem vertraging op.

Onvoldoende voortgang
Wel is intussen de migratie van het pager-netwerk conform planning uitgevoerd. Ook de ontvlechting van de drie, nu afzonderlijke systemen is geslaagd. Met het spraaknetwerk ging het echter minder voorspoedig. Bij de leiding van het programma IVC en de externe testinstantie ontstond in toenemende mate zorg of de leveranciers binnen de afgesproken planning voor de vernieuwing van het spraaknetwerk voldoende voortgang zouden realiseren. Het resultaat van een aantal integratie- en bedrijfstesten was onvoldoende, waardoor de kans op het tijdig opleveren van het systeem sterk afnam. Hoewel een ander resultaat wenselijk was geweest, is het niet ongebruikelijk bij een technische vernieuwing van deze omvang en inherente complexiteit dat testen kunnen leiden tot nieuwe, op zichzelf op te lossen, technische problemen. Dit is ook een van de redenen dat er gedurende het gehele traject gebruik wordt gemaakt van een externe, onafhankelijke testinstantie, aldus Grapperhaus.

Gevolgen
De ontstane vertraging heeft gevolgen voor de geplande migratie naar het vernieuwde spraaknetwerk in het najaar van 2018. Alleen door het schrappen van een aantal cruciale processtappen in het vervolgtraject, zoals de uitvoering van een pilot voor de migratie en de uitvoering van gebruikersacceptatietesten, zou de migratie nog dit najaar kunnen plaatsvinden. Dit is besproken met vertegenwoordigers van de operationele diensten (Politie, Brandweer, Ambulance en Koninklijke Marechaussee). Zij nemen het standpunt in dat vanuit het oogpunt van robuustheid en betrouwbaarheid van het systeem als geheel gekozen moet worden voor het minst risicovolle perspectief: om de veiligheid van hulpverleners en burgers te waarborgen, hebben zij geadviseerd voldoende tijd te nemen om het nieuwe netwerk te vervolmaken en testen.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

MPL

Videoguard

Suricat

Wordt een partner