Beveiliging nieuws

Onze partners

SmartSD

Regio Control Veldt

Optex

CSL

ASIS

BHVcertificaat.online

JMB Groep

NIBHV

Service Centrale Nederland

G4S

SOBA

Hikvision

GFT

Eizo

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Centurion

ASSA ABLOY

Sequrix

Lobeco

Advancis

Hanwha Vision Europe

Masset Solutions

Paxton

Seagate

NetworxConnect

Akuvox

Alphatronics

VEB

2N

IDIS

20face

Avigilon Alta

Top Security

Milestone

Ajax Systems

HID

MPL

Explicate

Crown Security Services

i-Pro

OSEC

Gold-IP

Unii

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

HD Security

Secusoft

Bydemes

Uniview

Dahua

VideoGuard

EAL

Bosch Security Systems

PG Security Systems

De Beveiligingsjurist

ARAS

Brivo

VAIBS

VVNL

VBN

SmartCell

Nimo Drone Security

Multiwacht

Trigion

CDVI

Traka ASSA ABLOY

Paraat

Nimo Dog Security

RoSecure

Add Secure

Securitas

Alarm Meldnet

DZ Technologies

Kiwa

Connect Security

Nenova

CardAccess

ADI

Seris

Genetec

Verzekeren van cyberrisico’s onder druk

22 april 2021
Redactie
12:13

Bedrijven met gebrekkige cybersecurity komen mogelijk niet langer in aanmerking voor een verzekering tegen de gevolgen van onder andere ransomware. Daarvoor waarschuwt Marie-Louise de Smit, cyber broking director bij Aon’s Cyber Solutions.

Een ransomwareaanval op een gemeente of universiteit, het stilleggen van de Rotterdamse haven of een bedrijf dat losgeld betaalt aan cybercriminelen om weer in de eigen systemen te kunnen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van recente incidenten. De hevigheid neemt toe en de schades blijven oplopen. Kunnen bedrijven en organisaties zich hier in de nabije toekomst nog wel voor verzekeren? Volgens Marie-Louise de Smit van Aon moet cybersecurity binnen organisaties fors verbeterd worden, willen de verzekeringen betaalbaar blijven.

Cyberrisicoprofiel van organisaties
De hoge digitaliseringsgraad in combinatie met het massale thuiswerken maakt Nederland een geliefd doelwit voor cybercriminelen. Verzekeraars kijken als gevolg van de toegenomen schadelast kritischer naar het cyberrisicoprofiel van organisaties. Cyberverzekeringen worden dan ook duurder voor organisaties, zowel in het mkb als voor grote multinationals. Wie de cybersecurity niet op orde heeft, zou in de toekomst wel eens helemaal geen verzekering meer kunnen krijgen.

Continuïteit garanderen
De Smit: “De vraag is niet of je getroffen wordt door een aanval, maar wanneer. De cybersecurity moet simpelweg verbeterd worden. Het onderwerp behoort op de agenda van de directie te staan en niet ‘uitbesteed’ te worden aan de IT-afdeling. Het besef dat bij bijvoorbeeld een ransomwareaanval de volledige bedrijfsvoering stilvalt, reputatieschade veroorzaakt en het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt, is nog te weinig aanwezig.”

Scenario’s
De Smit voorziet twee mogelijke scenario’s voor de toekomst van de verzekeringsmarkt. “Of we verbeteren massaal, over de gehele breedte van het bedrijfsleven, onze cybersecurity. Verzekeraars blijven dan hoogstwaarschijnlijk geneigd om het restrisico te verzekeren, omdat er dan ook een brede basis is aan maatregelen waardoor de schade beperkter wordt. Wat echter ook kan, maar niet wenselijk is, is dat cyberverzekeringen enorm duur worden en alleen voor hele grote bedrijven nog betaalbaar zijn. De voorwaarde zal dan overigens nog steeds zijn dat zij hun beveiliging tegen cyberincidenten heel goed op orde hebben. Vergelijk het met een lekkend dak: als je daar niets of te weinig aan doet, blijf je er last van houden, leidt het tot meer schade en kan een verzekeraar ook zeggen dat ze je niet verzekeren.”

Niets doen is geen optie
De Smit benadrukt dat de focus niet alleen op preventie moet liggen: “Belangrijker is misschien nog wel detectie: weet wanneer iemand in de systemen zit, hoe ver iemand erin zit, etc. Ook weerbaarheid is belangrijk. Zorg dat als je geraakt wordt, je weet wat je moet doen om zo snel en veilig mogelijk weer productie te kunnen draaien. Niets doen is in elk geval geen optie meer.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Seagate

Suricat

Videoguard

MPL

Wordt een partner