Viervoudige beveiliging voor omstreden nazi-tentoonstelling

Vanwege de nazi-expositie Design van het Derde Rijk heeft Design Museum Den Bosch extra beveiligers ingehuurd. Vooral omdat ook minder prettig publiek wordt verwacht en mogelijk ook omdat acties zijn aangekondigd door radicale tegenstanders van alles wat met nazi-Duitsland te maken heeft.

De omstreden expositie van grafische vormgeving uit het Derde Rijk vergt voor het museum een behoorlijke investering in extra beveiliging. Normaal is er één beveiliger per zaal nodig, nu worden het er vier. Volgens de officiële lezing moeten zij voorkomen dat met name neo-nazi’s selfies gaan maken met de kunststukken op de achtergrond, maar er zullen ook zorgen zijn over aangekondigde acties door onder andere de antifascistische groep AFVN, die dreigt met dertig man de ingang te blokkeren als de tentoonstelling aankomende zondag van start gaat. Ook het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) heeft zich fel uitgesproken tegen de expositie, die door sommigen als eerbetoon aan het nationaal-socialisme wordt beschouwd.

Samengewerkt met joodse organisaties
Vanwege de gevoeligheid heeft een dergelijke tentoonstelling nooit eerder plaatsgevonden. In Duitsland zou het zelfs niet eens mogen. Het museum benadrukt overigens dat de expositie zeker niet bedoeld is om nazi-Duitsland te verheerlijken. In de voorbereidingen is nauw samengewerkt met onder andere joodse organisaties om de tentoonstelling in de juiste context te plaatsen. Er gaat ook veel aandacht uit naar de ellende die de nazi’s hebben veroorzaakt. Naast extra beveiligers zet het museum ook andere beveiligingsmaatregelen in te zetten, maar daarover worden geen nadere mededelingen gedaan.

Gedeeld

Geef een reactie