Beveiliging nieuws

Onze partners

JMB Groep

SmartCell

Eizo

SMC Alarmcentrale

CDVI

VVNL

BHVcertificaat.online

Genetec

Trigion

Unii

Oribi ID Solutions

VEB

Ajax Systems

Nenova

Optex

Uniview

ASSA ABLOY

Brivo

Sequrix

ADI

ASIS

EAL

Milestone

Paraat

Seris

RoSecure

Crown Security Services

ARAS

CSL

Service Centrale Nederland

Hikvision

Nimo Drone Security

De Beveiligingsjurist

2N

Bydemes

VAIBS

Avigilon Alta

Gold-IP

HD Security

Bosch Security Systems

i-Pro

CardAccess

Kiwa

Securitas

SmartSD

Centurion

Add Secure

Secusoft

Dero Security Products

Eagle Eye Networks

NIBHV

DZ Technologies

PG Security Systems

GFT

Paxton

Nimo Dog Security

NetworxConnect

IDIS

Connect Security

HID

OSEC

Hanwha Vision Europe

Lobeco

Akuvox

MPL

Explicate

Traka ASSA ABLOY

G4S

Advancis

20face

Multiwacht

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

VideoGuard

VBN

Top Security

Seagate

SOBA

Alphatronics

Vooral in zorg en welzijn veel slachtoffers ongewenst gedrag

28 januari 2019
Redactie
08:01

Volgens het CBS en TNO kregen werknemers met een zorg- of welzijnsberoep in 2017 het vaakst te maken met ongewenst gedrag door externen, zoals cliënten of patiënten. Ruim de helft maakte dat één keer of vaker mee. Het ging dan om ongewenste seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten.

Het CBS baseert zich op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), uitgevoerd in samenwerking met TNO. Ook binnen het openbaar bestuur, de veiligheidssector en de rechtspraak komt ongewenst gedrag op het werk door externen vaak voor. Daar heeft 40 procent van de werknemers er in 2017 mee te maken gehad. Het minst (7%) last ervan hebben mensen die in de ICT-werken.
1 op de 5 werknemers ervaart intimidatie op werk
De meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag op het werk door externen is intimidatie. 19 procent van de werknemers krijgt hiermee te maken. Daarnaast wordt ongeveer 6 procent slachtoffer van ongewenste seksuele aandacht, geweld of pesten. Intimidatie is binnen alle beroepsklassen de meest voorkomende vorm van ongewenst gedrag, maar tussen deze beroepsklassen bestaan wel grote verschillen in de mate waarin het door werknemers wordt ervaren.

Vaakst intimidatie onder maatschappelijk werkers
Binnen elke beroepsklasse worden meerdere beroepsgroepen onderscheiden. Maatschappelijk werkers hebben met 54 procent het vaakst te maken met intimidatie door klanten of patiënten, gevolgd door gespecialiseerde verpleegkundigen (51 procent) en artsen (50 procent).
Werknemers van politie en brandweer hebben het vaakst te maken met door externen gepleegd lichamelijk geweld tijdens hun werk47 procent is hiermee geconfronteerd. Van de verpleegkundigen is 38 procent het slachtoffer geworden en bij sociaal werkers, groeps- en woonbegeleiders heeft een derde te maken gehad met het verschijnsel. Van de vijf beroepsgroepen die het vaakst te maken hebben met intimidatie of lichamelijk geweld, vallen er vier onder zorg en welzijn.
Ongewenste seksuele aandacht
Verpleegkundigen geven met 32 procent het vaakst van alle beroepen aan te maken te hebben met ongewenste seksuele aandacht door patiënten of andere externen, gevolgd door verzorgenden (27 procent). Kelners en barpersoneel zijn de enige beroepen in de top vijf die niet tot zorg en welzijn behoren.
Pesten komt met 25 procent het vaakst voor bij politie en brandweer, gevolgd door beveiligingspersoneel met 20 procent (beide openbaar bestuur, veiligheid en juridisch). Ook docenten van algemene vakken in het middelbaar onderwijs worden relatief vaak gepest (17 procent).

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner