Beveiliging nieuws

Onze partners

Service Centrale Nederland

Milestone

Oribi ID Solutions

Sequrix

Lobeco

SmartCell

Nenova

CDVI

Masset Solutions

Explicate

VVNL

Hikvision

Unii

Hanwha Vision Europe

EAL

Seris

SmartSD

CSL

HID

VBN

Bydemes

ARAS

Alphatronics

NetworxConnect

ASIS

GFT

Add Secure

Advancis

IDIS

Genetec

OSEC

RoSecure

MPL

Dero Security Products

Optex

Eagle Eye Networks

Dahua

Secusoft

Avigilon Alta

Trigion

SOBA

Connect Security

Uniview

Eizo

Securitas

Centurion

VAIBS

Multiwacht

HD Security

NIBHV

Traka ASSA ABLOY

Alarm Meldnet

Top Security

Paraat

Kiwa

Brivo

SMC Alarmcentrale

Ajax Systems

VideoGuard

Seagate

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

i-Pro

20face

2N

JMB Groep

VEB

PG Security Systems

Akuvox

ADI

Gold-IP

Nimo Dog Security

Paxton

BHVcertificaat.online

De Beveiligingsjurist

G4S

Crown Security Services

Regio Control Veldt

CardAccess

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Voorlopig geen verplichte quarantaine tegen corona

13 augustus 2020
Redactie
07:06

Als het aan voorzitter Hubert Bruls van de 25 veiligheidsregio’s ligt, wordt per direct verplichte quarantaine opgelegd voor wie (mogelijk) corona heeft. De Tweede Kamer vindt deze maatregel echter te ver gaan. Daarom stelt minister Hugo de Jonge van VWS hem voorlopig uit.

Omdat het aantal coronapatiënten weer snel oploopt en steeds minder mensen zich aan de preventiemaatregelen houden, wil Bruls een quarantaineplicht voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een coronapatiënt of die terugkeren uit een risicogebied. Wie toch de deur uitgaat, kan een hoge boete krijgen. “We zitten middenin de bestrijding van een virus met dodelijke gevolgen. Dat lijkt me een goede motivatie om duidelijke regels te stellen. Wie die regels aan zijn laars lapt, kan anderen in feite de dood injagen”, aldus de voorzitter van de veiligheidsregio’s.

Handhaving
De minister is niet tegen verplichte quarantaine, maar wil enkele weken uitstel zodat hij eerst nog met het Outbreak Management Team kan overleggen. Vervolgens dient dan nog de Tweede Kamer overtuigd te worden. Bruls vindt dit een teleurstellende gang van zaken. Wat hem betreft krijgen burgemeesters per direct de bevoegdheid om quarantaineplicht op te leggen en gaan politie en handhavers controleren of die plicht wordt nagekomen. Die bevoegdheid bestaat overigens al, maar vergt nu nog een tijdrovende procedure via het Openbaar Ministerie en de rechtbank. De politie en de handhavingsdiensten staan overigens niet te springen om te controleren of mensen zich wel aan de quarantaineplicht houden. De BOA Bond verklaart dat er al niet eens voldoende capaciteit is om de maatregelen op straat te handhaven. Bovendien is voorzitter Ruud Kuin bang dat er weer met twee maten gemeten gaat worden, omdat de regels per burgemeester en dus per gemeente kunnen verschillen. Dat levert bij handhaving op straat ook al veel problemen en onbegrip op.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

MPL

Wordt een partner