Beveiliging nieuws

Onze partners

Avigilon Alta

SOBA

Sequrix

PG Security Systems

ASIS

Dero Security Products

Milestone

Unii

Optex

Multiwacht

Add Secure

Advancis

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

Uniview

DZ Technologies

Akuvox

Hikvision

OSEC

CardAccess

Eizo

RoSecure

NetworxConnect

VAIBS

i-Pro

Ajax Systems

Centurion

Nenova

Lobeco

ARAS

VBN

Masset Solutions

GFT

Seagate

VideoGuard

VEB

Eagle Eye Networks

MPL

2N

CSL

CDVI

Paxton

NIBHV

Top Security

VVNL

Bydemes

Dahua

Brivo

Paraat

Nimo Dog Security

EAL

Secusoft

Crown Security Services

Alarm Meldnet

IDIS

Oribi ID Solutions

Gold-IP

SmartCell

SMC Alarmcentrale

BHVcertificaat.online

JMB Groep

Seris

De Beveiligingsjurist

Genetec

Connect Security

SmartSD

20face

Traka ASSA ABLOY

HD Security

Trigion

HID

Alphatronics

Securitas

G4S

Explicate

Kiwa

ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Hanwha Vision Europe

Nimo Drone Security

ADI

Voorwaardelijke invrijheidstelling naar maximaal 2 jaar

17 januari 2019
Redactie
08:02

Daders van zware misdrijven komen voortaan niet meer vanzelfsprekend na twee derde van hun gevangenisstraf vrij. De voorwaardelijke invrijheidstelling (v.i.) gaat bovendien maximaal twee jaar voor het einde van de straf in. Het OM zal per geval afwegen of een gedetineerde voorwaardelijk vrij kan komen.

Of voorwaardelijke invrijheidstelling wordt verleend hangt af van het gedrag van de gedetineerde, slachtofferbelangen en het gevaar voor de maatschappij. Dat staat in het wetsvoorstel straffen en beschermen dat Minister Dekker voor rechtsbescherming donderdag naar de Tweede Kamer stuurt.
“Het is voor de samenleving en voor slachtoffers in het bijzonder, onverteerbaar dat daders vrijwel altijd maar twee derde van de opgelegde straf achter de tralies zitten. Daar komt bij dat de zwaarst gestraften op die manier de langste periodes voorwaardelijk vrij zijn. Dit doet onvoldoende recht aan de straf die ze opgelegd hebben gekregen”, zegt minister Dekker van Rechtsbescherming.

Gedragsverandering
Niet alleen tegen het einde van de gevangenisstraf gaat er iets veranderen, ook de invulling van de straf gaat op de schop. Meer dan nu het geval is gaan vanaf het eerste moment gedrag en de mate waarin gedetineerden zich inzetten om hun leven weer op de rit te krijgen, een rol spelen. Daardoor neemt de kans op herhaling van crimineel gedrag af.
Om dit te bereiken moeten gedetineerden actief aan de slag met een zogeheten Detentie- en Re-integratieplan. De reclassering wordt betrokken bij het opstellen en het uitvoeren van dit plan. Daarin wordt aandacht besteed aan de beperkingen, maar ook aan de mogelijkheden van een gedetineerde.

Belonen en bestraffen
Gedragsverandering wordt gestimuleerd door tijdens de straf inzet te belonen en negatief gedrag te bestraffen. Verlof wordt minder vanzelfsprekend en vrijblijvend. Gedetineerden die zich goed gedragen komen in aanmerking voor verlof, dat ook steeds een concreet re-integratiedoel moet dienen. Bijvoorbeeld het werken aan één of meerdere basisvoorwaarden voor een succesvolle terugkeer in de samenleving: legitimatiebewijs, onderdak, werk, zorg en grip op schulden. Onderzoek wijst namelijk uit dat ex-gedetineerden die deze vijf basisvoorwaarden op orde hebben, minder de fout ingaan na hun straf.
Dekker: “Ik vind het belangrijk dat gedetineerden het heft in eigen hand nemen. Buiten de gevangenismuren, maar eerst daarbinnen. Het is aan de gedetineerde om de kansen die worden geboden te grijpen. Doen ze dat niet en is het onveilig als ze buiten de gevangenis zijn, dan heeft het OM de mogelijkheid te bepalen dat de gedetineerde nog niet vrijkomt. Op deze manier werken we aan een veilig Nederland.”

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner