Veel webwinkels met keurmerk zijn niet beveiligd

De verbinding van veel webwinkels met een webwinkel-keurmerk is niet goed beveiligd. Dat blijkt uit onderzoek van Dutch Internet Marketing, een marketingbureau dat zich zegt in te zetten voor een gebruiksvriendelijker en veiliger internet.

Een beveiligde internetverbinding is te herkennen aan het groene slotje links van de adresbalk in een browser. Dutch Internet Marketing onderzocht in totaal 14.880 webwinkels die aangesloten zijn bij een webwinkel-keurmerk. 28 procent van deze webwinkels bleek geen beveiligde verbinding aan te bieden (of bezoekers daar niet automatisch heen te sturen). Een beveiligde (https) verbinding kan voorkomen dat kwaadwillende hackers kunnen meekijken of zelfs informatie kunnen manipuleren.

Schadelijk
Het onderzoek betrof de voorpagina’s van de webwinkels; het is mogelijk dat bepaalde onderdelen (zoals betaal-pagina’s) beter zijn beveiligd. Het komt echter geregeld voor dat op pagina’s waar e-mailadressen en wachtwoorden ingevuld kunnen worden een beveiligde verbinding ontbreekt.

Webwinkels met een keurmerk hebben vaker een correct ingestelde https-verbinding dan webwinkels zonder keurmerk. Toch vindt Dutch Internet Marketing 28 procent te veel. Dutch Internet Marketing vindt dat iedere webwinkel een beveiligde verbinding zou moeten hebben. Het ontbreken van een beveiligde verbinding kan namelijk schadelijk zijn voor zowel de consument als voor de webwinkel.

Gedeeld

Geef een reactie