Beveiliging nieuws

Onze partners

Advancis

Oribi ID Solutions

Uniview

Explicate

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Bosch Security Systems

ASSA ABLOY

Nimo Drone Security

Seagate

VVNL

Securitas

Seris

Trigion

Traka ASSA ABLOY

Brivo

VideoGuard

JMB Groep

Top Security

Paxton

NetworxConnect

GFT

NIBHV

G4S

Unii

ARAS

Regio Control Veldt

Service Centrale Nederland

IDIS

Dero Security Products

Masset Solutions

Gold-IP

Lobeco

Optex

SmartSD

Hikvision

HID

20face

Multiwacht

De Beveiligingsjurist

i-Pro

Akuvox

2N

Connect Security

PG Security Systems

Secusoft

Alphatronics

Nimo Dog Security

SMC Alarmcentrale

HD Security

Sequrix

CDVI

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Eizo

Milestone

SOBA

Add Secure

Nenova

OSEC

Dahua

CardAccess

Crown Security Services

ADI

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

Kiwa

SmartCell

Bydemes

EAL

Genetec

Alarm Meldnet

Paraat

CSL

VEB

Centurion

MPL

VAIBS

VBN

ASIS

DZ Technologies

Wetgeving tegen seksueel wangedrag gemoderniseerd

12 mei 2020
Redactie
13:44

De wetgeving over seksueel grensoverschrijdend gedrag moet volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meer bij de tijd worden gebracht. Seksuele en seksueel getinte misdrijven kennen tegenwoordig vele verschijningsvormen en komen zowel offline als online voor.

In een voorontwerp voor een wetsvoorstel dat dinsdag in consultatie is gegaan, worden de strafbaarstellingen van seksuele misdrijven aangescherpt en uitgebreid om slachtoffers beter te beschermen.
Zo kunnen slachtoffers van seksueel overschrijdend gedrag straks in meer situaties aangifte doen. Politie en openbaar ministerie krijgen met het wetsvoorstel ruimere mogelijkheden om op te treden. Het gaat namelijk om gedrag dat in de samenleving sterker wordt afgekeurd dan voorheen en dat als schadelijk en strafwaardig wordt ervaren. Daarom moet volgens de minister duidelijker worden gemaakt wat wel en niet kan.

Online en offline
zijn Door toenemend gebruik van internet, sociale media en smartphones is er meer online seksueel contact. Dit maakt het mogelijk seksuele misdrijven ook op afstand te plegen. In de nieuwe wet moet seksuele grensoverschrijding online even strafwaardig worden als offline. Dat is volgens de minister vooral belangrijk omdat kinderen kwetsbaar zijn voor online seksueel misbruik. Zij beschikken op steeds jongere leeftijd over een smartphone en zijn makkelijker bereikbaar voor mensen die kwaad willen. Daarom wordt bijvoorbeeld sexchatting expliciet strafbaar gesteld. Er komt een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op te staan.

Versoepeling van de wet
Sexting valt nu nog onder de strafbepaling van kinderpornografie en is dus per definitie strafbaar, maar als het aan Grapperhaus ligt wordt het legaal als er sprake is van een gelijkwaardige situatie tussen leeftijdsgenoten en als het beeldmateriaal uitsluitend bestemd is voor privégebruik. Dit omdat sexting tegenwoordig wordt gezien als experimenteergedrag dat ook onderdeel kan zijn van de seksuele ontwikkeling van jongeren. Verder is in het voorontwerp opgenomen dat normaal, gelijkwaardig, seksueel verkeer tussen jongeren van twaalf tot zestien jaar niet strafbaar is.

Onvrijwillige seks
Een belangrijke uitbreiding is de strafbaarstelling van seks tegen de wil. Straks is iemand strafbaar als die weet, of op grond van de feiten en omstandigheden behoort te weten, dat de seksuele handelingen tegen de wil van de ander zijn. Als iemand duidelijk ‘nee’ zegt of afhoudende gebaren maakt, is duidelijk dat het tegen de wil is. Een ‘nee’ is een ‘nee’. Geen ‘nee’, betekent niet zomaar ‘ja’. Als de ander zich niet helder uitspreekt, moet eerst worden nagegaan of diegene wel seksueel contact wil. Wie dat niet doet, riskeert straf.

Verkrachting
Verder breidt minister Grapperhaus de strafbaarstelling van verkrachting uit. Het komt voor dat een mannelijk slachtoffer door chantage wordt gedwongen tot seksuele penetratie van het lichaam van de dader. Dat wordt nu nog gezien als aanranding, maar valt straks onder verkrachting. Hiermee kan op gelijke wijze recht worden gedaan aan mannelijke en vrouwelijke slachtoffers van seksueel geweld. Onder de nieuwe strafbaarstelling valt ook de dader die het slachtoffer dwingt het eigen lichaam of van een derde seksueel binnen te dringen.

Seksuele intimidatie
Ook wordt seksuele intimidatie strafbaar. Door seksueel intimiderend gedrag voelen veel mensen zich onveilig. Zo kan het voorkomen dat een vrouw bepaalde straten ontwijkt, of zich anders gaat kleden, alleen maar om te voorkomen dat zij seksuele toespelingen te horen krijgt op straat of dat ze onverhoeds of ongewenst seksueel wordt aangeraakt. Online komt het ook regelmatig voor, bijvoorbeeld op social media of chatsites, dat seksueel getinte opmerkingen worden gemaakt. Die hebben vaak een grote impact op het gevoel van veiligheid of waardigheid van mensen. Dit wil Grapperhaus aanpakken.

Hogere straffen
Naast nieuwe strafbaarstellingen worden ook straffen verhoogd voor een aantal seksuele misdrijven. Bijvoorbeeld seksuele handelingen met een kind jonger dan twaalf jaar. Hiervoor gaat de gevangenisstraf naar maximaal vijftien jaar. Is het kind tussen de twaalf en zestien jaar dan wordt de gevangenisstraf maximaal twaalf jaar. Ook andere kwetsbare en weerloze personen worden beter beschermd tegen seksueel misbruik. Bijvoorbeeld iemand die zich in een roes bevindt na gebruik van drugs of alcohol. In dat geval wordt de maximale gevangenisstraf ook verhoogd naar twaalf jaar.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner