Beveiliging nieuws

Onze partners

CSL

Bosch Security Systems

Securitas

NetworxConnect

Brivo

BHVcertificaat.online

Akuvox

G4S

IDIS

Avigilon Alta

VAIBS

Ajax Systems

Bydemes

Trigion

Lobeco

ASSA ABLOY

Top Security

Paxton

SmartCell

ADI

20face

Genetec

Centurion

HD Security

Sequrix

Eizo

Traka ASSA ABLOY

Dero Security Products

Optex

Alarm Meldnet

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

Multiwacht

HID

OSEC

Regio Control Veldt

Oribi ID Solutions

Add Secure

ARAS

Secusoft

2N

Nimo Dog Security

Connect Security

SOBA

Unii

CDVI

EAL

JMB Groep

Alphatronics

Advancis

DZ Technologies

PG Security Systems

RoSecure

Hikvision

Eagle Eye Networks

Nimo Drone Security

VideoGuard

Crown Security Services

VVNL

CardAccess

Service Centrale Nederland

SmartSD

Seris

NIBHV

Nenova

VBN

i-Pro

GFT

Kiwa

Uniview

ASIS

Masset Solutions

Paraat

VEB

Explicate

MPL

Milestone

Seagate

De Beveiligingsjurist

Gold-IP

Dahua

Worden criminelen slimmer door televisieseries als CSI?

6 januari 2018
Redactie
10:47

Er zijn verschillende televisieseries waarin forensisch onderzoek centraal staat.  In Duitsland is nu onderzocht of criminelen daarmee hun voordeel kunnen doen. Laten zij bijvoorbeeld minder vaak sporen na? Hierover schrijft dagblad Trouw.

In de afleveringen van de televisieseries is goed te zien hoe justitie technisch onderzoek verricht op plaatsen delict. Crime Scene Investigation begon in 2000 en heeft inmiddels vele varianten, die wereldwijd door tientallen miljoenen mensen worden bekeken, waaronder mogelijk criminelen. De psychologen Andreas M. Baranowski, Anne Burkhardt, Elisabeth Czernik en Heiko Hecht van de universiteit van Mainz in Duitsland besloten eens te onderzoeken of criminaliteit daardoor ‘slimmer’ geworden is. Hiervoor keken zij onder andere naar Amerikaanse misdaadstatistieken. Het bleek dat het percentage opgeloste zaken daalt, maar die trend had zich al ingezet toen CSI nog niet werd uitgezonden.

Experiment
Natuurlijk zijn er ook misdaden die buiten de statistieken blijven omdat er geen aangifte wordt gedaan. Daarom vroegen de onderzoekers ook aan misdadigers in gevangenissen waar zij hun kennis vandaan halen. Die bleek vooral afkomstig van vrienden en niet van CSI. Misschien dat criminelen die wél goed naar CSI kijken nooit worden ontdekt. Dus deze de onderzoekers ook een experiment met studenten. Een groep was CSI-fan. De andere groep kijkt nooit naar de series. De studenten moesten een laptop stelen, zonder sporen achter te laten. Ook moesten zij sporen wegwerken van een (zogenaamd) gepleegde moord. Er bleek geen verschil te zijn tussen beide groepen. De CSI-kijkers lieten evenveel sporen achter als de andere groep. Wel bleken mannen beter in het wegmaken van sporen dan vrouwen. Ook technici deden het beter dan theoretici. Wel concluderen de onderzoekers dat criminelen tegenwoordig beter weten dat zij op grond van DNA opgespoord kunnen worden, maar dat komt eerder door schade en schande dan door CSI.

Het onderzoek is gepubliceerd in International Journal of Law, Crime and Justice.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Videoguard

Suricat

MPL

Seagate

Wordt een partner