Beveiliging nieuws

Onze partners

ASSA ABLOY

IDIS

Uniview

Dahua

Masset Solutions

SmartCell

VideoGuard

VEB

i-Pro

Milestone

GFT

Hanwha Vision Europe

VBN

Paxton

Oribi ID Solutions

Eizo

BHVcertificaat.online

VVNL

Koninklijke Oosterberg

Centurion

Paraat

CSL

OSEC

Alarm Meldnet

Genetec

EAL

Avigilon Alta

HD Security

ASIS

ADI

Optex

Explicate

Kiwa

Eagle Eye Networks

Secusoft

Gold-IP

RoSecure

Crown Security Services

Nimo Drone Security

Lobeco

SMC Alarmcentrale

DZ Technologies

De Beveiligingsjurist

Seagate

Dero Security Products

VAIBS

SOBA

NetworxConnect

Sequrix

Add Secure

NIBHV

Nenova

Traka ASSA ABLOY

Hikvision

JMB Groep

Top Security

Regio Control Veldt

CardAccess

20face

Ajax Systems

Trigion

Securitas

Connect Security

2N

Akuvox

CDVI

Bosch Security Systems

HID

Seris

SmartSD

Service Centrale Nederland

G4S

PG Security Systems

Alphatronics

Multiwacht

ARAS

Brivo

Advancis

MPL

Unii

Bydemes

Nimo Dog Security

Zes supermarkten verdacht van fraude met afroomsystemen

26 augustus 2021
Redactie
07:07

De FIOD heeft van 11 augustus 2021 tot en met 25 augustus 2021 negen bestuurders van zes supermarkten aangehouden en verhoord. Ze komen uit de omgeving van Den Bosch, Den Haag en Rotterdam en worden verdacht van het manipuleren van omzetgegevens met behulp van afroomsoftware.

De negen bestuurders worden verdacht van het verstrekken van een valse administratie, onjuiste aangiften inkomstenbelasting en het niet voldoen aan de bewaarplicht. Hun supermarkten hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van een kassasysteem waarop afroomsoftware is geïnstalleerd waarmee omzetgegevens gemanipuleerd kunnen worden. Mogelijk heeft het afromen van de omzet tot gevolg gehad dat voor enkele miljoenen euro’s te weinig aan belasting is betaald.

Niet betrouwbare kassasystemen
De Belastingdienst zegt regelmatig informatie te ontvangen over niet betrouwbare kassasystemen. Die bevatten afroomsoftware die het mogelijk maakt om op grote schaal omzet achteraf af te romen door verkochte producten binnen de bon te wissen. In reactie daarop heeft de Belastingdienst inmiddels tientallen supermarkten bezocht en de gegevens uit de kassasystemen gekopieerd. Bij een groot deel van de bezochte supermarkten bleken de instellingen van de kassasystemen zodanig te zijn ingesteld dat de primaire kassabongegevens niet worden bewaard. Uit een eerste analyse volgden aanwijzingen dat in een aantal gevallen manipulatie van de kassabestanden heeft plaatsgevonden, waardoor omzet niet is aangegeven. De Belastingdienst zal de onderzoeken de komende maanden voortzetten.

Strafrechtelijk onderzoek
Op grond van de informatie van de Belastingdienst is de FIOD een strafrechtelijk onderzoek gestart naar de verdachte zes supermarkten. Deze onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket. De negen verdachte bestuurders zullen nog dit jaar voor de politierechter verschijnen. Dan zal ook moeten blijken wat er gebeurd is met het geld dat buiten de boeken is gebleven.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner