Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

CSL

RoSecure

Brivo

Secusoft

ARAS

Alarm Meldnet

Unii

i-Pro

IDIS

De Beveiligingsjurist

Hikvision

Eagle Eye Networks

SOBA

ASIS

Eizo

VAIBS

Paraat

Masset Solutions

Securitas

Crown Security Services

Alphatronics

Dahua

CardAccess

Sequrix

HD Security

SmartSD

SmartCell

HID

ADI

Kiwa

Hanwha Vision Europe

Milestone

Dero Security Products

VEB

Add Secure

MPL

Genetec

Oribi ID Solutions

Bydemes

Nimo Drone Security

2N

JMB Groep

Avigilon Alta

Traka ASSA ABLOY

Akuvox

Nenova

GFT

VVNL

Service Centrale Nederland

Connect Security

OSEC

Nimo Dog Security

Ajax Systems

Bosch Security Systems

PG Security Systems

Explicate

CDVI

EAL

Centurion

DZ Technologies

NIBHV

Lobeco

Top Security

Advancis

Gold-IP

BHVcertificaat.online

Trigion

NetworxConnect

Multiwacht

VBN

Optex

ASSA ABLOY

G4S

Uniview

Seris

VideoGuard

Paxton

20face

Zorginspecteurs krijgen vaker te maken met geweld

17 augustus 2019
Redactie
09:04

Volgens Trouw krijgen Inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) vaker te maken met intimidatie en bedreigingen als zij thuiszorgbedrijven bezoeken. Volgens hoofdinspecteur Korrie Louwes van de IGJ komt dat vooral doordat steeds meer criminelen op de zorgmiljarden afkomen.

IGJ schakelt regelmatig de politie in om zorginspecteurs te beschermen als deze thuiszorgorganisaties bezoeken. Het probleem zijn volgens Louwes mensen die niet de thuiszorg in gaan om echt zorg te verlenen, maar alleen om zoveel mogelijk geld te verdienen. Soms ook op een frauduleuze manier. Er is een lijst met 97 thuiszorginstellingen die samengesteld is door Follow The Money, journalistiek onderzoeksbureau Pointer en KNO/NCRV. Op deze lijst staan zorgbedrijven met onverklaarbaar hoge winsten.

Meldplicht
De zorgbedrijven bieden soms een mix aan van tijdelijke thuishulp en langdurige zorg. Daarvoor krijgen zij geld van de rijksoverheid, gemeenten en verzekeraars. Bedragen die snel kunnen oplopen. Iedereen kan zo’n bedrijf oprichten. Wel wil de politiek een meldplicht invoeren, maar het wetsvoorstel daarvoor moet nog door de Kamer. Bedrijven kunnen dan niet meer actief zijn zonder dat de IGJ van hun bestaan af weet.
Volgens de hoofdinspecteur hebben veel van de zorgbedrijven een kerstboom aan vennootschappen en stichtingen om geldstromen aan het toezicht te onttrekken. Daar wordt naar aanleiding van incidenten wel steeds vaker onderzoek naar gedaan, onder andere door accountants. De inspecteurs zijn dan niet altijd welkom. Soms worden zij rechtstreeks bedreigd of geïntimideerd. Dat kan erger worden als straks met de nieuwe wet bedrijven boven water komen die tot nu toe niet bekend waren bij de inspectie. Daarom vraagt IGJ extra aandacht voor deze kwestie.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

MPL

Wordt een partner