Beveiliging nieuws

Onze partners

Unii

Kiwa

G4S

Nimo Dog Security

HID

i-Pro

Advancis

Hikvision

IDIS

Ajax Systems

JMB Groep

Eizo

HD Security

PG Security Systems

Brivo

Avigilon Alta

Paraat

Masset Solutions

Crown Security Services

Akuvox

Regio Control Veldt

RoSecure

OSEC

Connect Security

Explicate

ARAS

Alphatronics

Alarm Meldnet

DZ Technologies

VBN

Seris

Seagate

Centurion

Nenova

NetworxConnect

Bosch Security Systems

Genetec

Add Secure

Paxton

De Beveiligingsjurist

Sequrix

SmartCell

Dero Security Products

CSL

Secusoft

Lobeco

Trigion

ASSA ABLOY

Eagle Eye Networks

BHVcertificaat.online

EAL

Gold-IP

VVNL

20face

Oribi ID Solutions

CDVI

Uniview

VAIBS

VEB

2N

Top Security

NIBHV

Nimo Drone Security

MPL

Traka ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

GFT

SMC Alarmcentrale

ASIS

Dahua

Milestone

Securitas

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Multiwacht

Bydemes

SOBA

Optex

ADI

SmartSD

CardAccess

Zorgwekkende stijging extreemrechts terrorisme

23 juni 2020
Redactie
19:35

Het totale aantal voltooide, mislukte en verijdelde terroristische aanslagen in de EU is in 2019 gedaald in vergelijking met 2018. Dat stelt Europol, dat dinsdag het EU Terrorism Situation & Trend Report (Te-Sat) presenteerde.

Europol wijt de daling vooral aan een aanhoudende neerwaartse trend in etnno-nationalistische en separatistische terroristische aanslagen. Er zijn vorig jaar zeven jihadistische terroristische aanslagen gepleegd (afgerond of mislukt) in de EU. Twee keer zoveel terroristische complotten werden door de autoriteiten vroegtijdig ontdekt en verijdeld. Ook dat is een trend die zich vanaf 2018 voortzet.

Propaganda
Zowel jihadistische als extreemrechtse propaganda zetten individuen ertoe aan om autonoom geweld te plegen. Daders worden geprezen als ‘martelaren’ of ‘heiligen’. Mede daardoor blijven etnonationalistische en separatistische groepen in Frankrijk en Spanje bestaan. Op het moment inactieve, maar radicale randgroepen dreigen opnieuw geweld te gaan gebruiken. Ook de activiteiten van dissidente republikeinse groepen in Noord-Ierland zijn gestegen. Europa wordt verder nog steeds gebruikt door de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) als basis om haar activiteiten in Turkije te ondersteunen.

Rechtsextremisme
In 2019 meldden drie EU-lidstaten in totaal zes rechtse terroristen aanvallen (één voltooid, één mislukt, vier verijdeld), vergeleken met slechts één in 2018. Daarnaast vonden in Duitsland twee rechtsextremistische aanslagen plaats, die niet zijn geclassificeerd als terrorisme, maar die wel drie mensen het leven heeft gekost. Ook waren er extreemrechtse aanvallen in Christchurch (Nieuw-Zeeland), Poway (USA), El Paso (USA), Bærum (Noorwegen) en Halle (Duitsland). Bij deze golf van gewelddadige incidenten wereldwijd, zijn de daders onderdeel van vergelijkbare transnationale online gemeenschappen die elkaar inspireren en ophitsen. Het aantal linkse en anarchistische terroristische aanslagen in 2019 bedroeg 26. Dat is conform het bereikte niveau van 2016 en 2017, na een daling in 2018. Alle linksextremistische aanvallen vonden plaats in Griekenland, Italië of Spanje.

Het rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner