OM eist 3,5 jaar cel tegen koerier crimineel geld
Het Openbaar Ministerie heeft bij de rechtbank Rotterdam een gevangenisstraf van 3,5 jaar geëist tegen een 35-jarige geldkoerier. De man was volgens het OM betrokken bij tientallen overdrachten van crimineel geld. In totaal ging het om meer dan 3 miljoen euro. Ook eiste de officier van justitie van het Landelijk Parket een geldboete van 10.000 euro. De man was niet verschenen in de rechtbank.
De in Rotterdam woonachtige geldkoerier was in beeld gekomen bij de politie dankzij ontsleutelde SkyECC chatberichten. Hij maakte gebruik van cryptotelefoons en ook van een verborgen ruimte in zijn auto om grote geldbedragen tussen de 100.000 en 1 miljoen euro over te dragen in Nederland. Hij is volgens het OM betrokken bij minimaal 85 geldoverdrachten in de periode 2019 tot 2021.
Witwassen
De officier van justitie sprak van een sterk witwas vermoeden. De verdachte geldkoerier heeft nooit een verklaring gegeven voor de grote geldbedragen die hij onder zich had. Het kan worden uitgesloten dat het geld een legale herkomst had, aldus de officier. In bankkluisjes en in de woning van de verdachte en zijn vrouw zijn ook nog eens contante geldbedragen van tienduizenden euro’s aangetroffen door de politie.
De bankbiljetten waren veelal grote coupures en ingepakt in zilverfolie. Hiervoor zijn de verdachte geldkoerier en ook zijn vrouw vervolgd. De vrouw was wel verschenen bij de rechtbank en tegen haar is een taakstraf van 180 uur, een geldboete van 20.000 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden geëist.
Cruciale schakel
In de strafzaak tegen de geldkoerier is volgens het OM sprake van crimineel ondergronds bankieren. “Het ondergronds verplaatsen van misdaadgeld is van groot belang voor het laten draaien van de internationale georganiseerde misdaad”, aldus de officier. “Via het netwerk van ondergrondse bankiers kan overal ter wereld een betaling plaatsvinden zonder dat het geld fysiek de grens over hoeft te gaan. Een ondergrondse bankier is een cruciale schakel binnen de georganiseerde misdaad.”
De rechtbank doet op 15 maart 2024 uitspraak.