OM wil aanzienlijk meer geld uit criminele markt halen
Het Openbaar Ministerie wil sterker gaan inzetten op het afpakken van geld en bezittingen van criminelen, schrijft het AD vandaag. Vorig jaar werd 261 miljoen euro ‘geplukt’, maar dat is slechts een fractie van wat er in totaal omgaat in de onderwereld. Daarom gaat het beleid op de schop.
De 261 miljoen euro is exclusief de waarde van in beslag genomen partijen drugs. Wanneer die wordt meegeteld gaat het om 2,5 tot 3 miljard euro wat er van criminelen is afgenomen, aldus het OM. Toch vindt men het ook belangrijk dat geld en bezittingen worden afgenomen, omdat enorme rijkdom de belangrijkste reden is voor mensen om de zware criminaliteit in te stappen. Daarom wordt nu bij huiszoekingen bijvoorbeeld ook gekeken naar wat er aan dure merkkleding in de kast hangt. Kostbare auto’s die in beslag worden genomen gaan naar een speciale veiling, maar veel andere dure spullen worden vernietigd. Dat laatste gaat nu anders. In september vond een veiling plaats van in beslag genomen designerkleding en die bracht bijna een kwart miljoen euro op.
Maffiawetgeving
In totaal werd dus voor 261 miljoen euro in beslag genomen, maar daarvan was maar liefst 183 miljoen euro afkomstig van telecombedrijf Telia, dat met dit bedrag schikte om een veroordeling wegens corruptie te voorkomen. Verder heeft de overheid voor 1,9 miljard euro beslag gelegd op banktegoeden van criminelen en zijn tienduizenden kilo’s drugs onderschept. Geld dat in beslag wordt genomen of aan veilingen wordt verdiend, gaat volgens het OM naar de slachtoffers en naar de Belastingdienst.
De komende jaren wil het OM het afpakbeleid aanzienlijk intensiveren. Overwogen wordt om wetgeving uit Italië over te nemen, die bedoeld is om geld van de maffia af te pakken. In Italië kan door de politie gevonden geld verbeurd worden verklaard, ook als niet bekend is wie de eigenaar is of wat de herkomst is van het geld. Op die manier kunnen ook geblokkeerde banktegoeden worden geconfisqueerd. Verder wil het OM samen met de Belastingdienst het witwassen van geld en misbruik van cryptovaluta harder aanpakken. Of ook capaciteit beschikbaar is om de ingewikkelde geldstromen van de onderwereld te onderzoeken en te onderscheppen, laat men in het midden.