Beveiliging nieuws

Onze partners

Nenova

i-Pro

Paraat

Optex

VEB

Seris

Sequrix

SmartSD

PG Security Systems

Regio Control Veldt

JMB Groep

ARAS

20face

NIBHV

SOBA

Secusoft

Kiwa

Uniview

ASSA ABLOY

Lobeco

Brivo

HID

Unii

Bydemes

Nimo Dog Security

Centurion

IDIS

ASIS

Advancis

RoSecure

GFT

Milestone

VideoGuard

Nimo Drone Security

Ajax Systems

Securitas

Multiwacht

Hikvision

Traka ASSA ABLOY

Bosch Security Systems

Alphatronics

NetworxConnect

Masset Solutions

Avigilon Alta

VVNL

Alarm Meldnet

CardAccess

VAIBS

Crown Security Services

EAL

Top Security

Gold-IP

ADI

BHVcertificaat.online

Connect Security

OSEC

Oribi ID Solutions

Dero Security Products

Genetec

De Beveiligingsjurist

Eagle Eye Networks

Add Secure

VBN

2N

Eizo

Explicate

Trigion

Paxton

G4S

Service Centrale Nederland

CDVI

Akuvox

CSL

Hanwha Vision Europe

Seagate

SMC Alarmcentrale

HD Security

DZ Technologies

SmartCell

Ombudsman vraagt politie terughoudend te zijn met taser

19 mei 2020
Redactie
07:46

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen roept de politie op het stroomstootwapen terughoudend en zorgvuldig te gebruiken. Dit naar aanleiding van twee klachten die hij daarover kreeg. De politie zegt dat de aanbevolen maatregelen intussen zijn doorgevoerd.

De klachten hadden betrekking op de inzet van het wapen in een GGZ-instelling. De taser werd onder andere ingezet tegen een demente patiënt van 73 jaar. Ombudsman Van Zutphen benadrukt dat de politie zich moet realiseren dat de taser geen wondermiddel is en grote gevolgen heeft voor mensen die ermee ‘onder controle’ worden gebracht. Hij komt daarom met richtlijnen voor ‘een rechtmatige en behoorlijke inzet’ van het stroomstootwapen. Daarin staat onder andere dat politieagenten goed getraind moeten zijn en de gezondheidsrisico’s kennen. Ook moeten zij de inzet goed voorbereiden en vooraf het doelwit over het gebruik van het stroomstootwapen informeren.

Eerder genomen maatregelen
De politie zegt de aanbevelingen en richtlijnen van de Nationale ombudsman te zien als steun in de al eerder genomen maatregelen rond het gebruik van het stroomstootwapen. Volgens portefeuillehouder Frank Paauw zijn die inmiddels doorgevoerd. “Politiemensen gebruiken het stroomstootwapen zodat zij kunnen afzien van zwaardere geweldsmiddelen. Dreigen met het wapen is meestal voldoende. Zij zijn steeds beter in staat om ook dit geweldsmiddel zo effectief en veilig mogelijk in te zetten.” Na een uitgebreide pilotevaluatie zijn volgens hem aanbevelingen gedaan waarop de politie na de zomer 2018 al maatregelen heeft genomen.

Opleiding uitgebreid
Zo is de opleiding uitgebreid van twee naar drie dagen, wordt er kritisch gereflecteerd op lastige inzetsituaties en is het juridisch kader aangescherpt. Ook is het wapen technisch gereguleerd, waardoor nog bewuster en meer gedoseerd stroom kan worden toegediend. Monitoring laat zien dat het stroomstootwapen meer terughoudend en zorgvuldiger wordt ingezet door de agenten die nog over het stroomstootwapen beschikken, aldus de politie. Verder is er uitgebreid onderzoek geweest door het WODC naar de gezondheidsrisico’s van de inzet van het stroomstootwapen, waaruit bleek dat er geen (extra) risico bestaat voor kwetsbare groepen.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Suricat

Seagate

Videoguard

Wordt een partner