Ondanks minder misdaad stijgt omzet beveiligingsbranche
Ondanks dat er minder ingebroken wordt, gaven Nederlanders vorig jaar 24 procent meer uit aan beveiliging dan het jaar ervoor. Dat meldt de Nieuwsuur op basis van cijfers van onderzoeksbureau Multiscope. Aan beveiligingssystemen werd het meest uitgegeven: 236 miljoen euro.
Het aantal inbraken is de laatste tien jaar enorm afgenomen. Zo daalde het aantal woninginbraken sinds 2012 met ruim 70 procent. Toch blijft inbraakpreventie belangrijk. Goed hang- en sluitwerk, daar begint de beveiliging van je huis mee”, aldus Sybren van der Velden Walda, landelijk coördinator Woninginbraak bij de Nationale Politie. Vooral oudere huizen hebben volgens slotenmaker Peter Zomer van Lockforce nog vaak sloten die makkelijk open te krijgen zijn.
Nadelen
Enige negatieve berichtgeving mocht in het tv-programma niet ontbreken. Criminoloog en filosoof Marc Schuilenburg schreef een boek over de behoefte aan nog meer veiligheid in een steeds veiligere samenleving. Hij stelt dat een beveiligingssysteem met camera’s en een alarm weliswaar afschrikt, dat inbrekers daardoor minder buit meenemen en dat de camerabeelden helpen bij de opsporing, maar dat deze maatregelen een inbraak niet voorkomen. Bovendien zouden mensen zoveel op de techniek vertrouwen, dat dit ten koste gaat van de veel effectievere sociale cohesie.
Inbraak ondanks beveiliging
De redactie van Nieuwsuur sprak ook met de eigenaar van een telefoonwinkel in Bergen op Zoom. Die had via Verisure een alarmsysteem en een mistgenerator aangeschaft, maar die producten konden niet voorkomen dat inbrekers een grote kist met telefoons meenamen en voor 13.000 euro schade veroorzaakten. Dat kwam omdat het alarm pas anderhalve minuut nadat de inbrekers binnen waren gekomen in werking trad. Een medewerker van het beveiligingsbedrijf zou hebben gezegd dat het verkrijgen van klanten voor zijn firma belangrijker is dan kwaliteit, maar het bedrijf spreekt dit tegen en zegt dat de kwaliteit van de dienstverlening niet lijdt onder de sterke groei. De winkelier zegt spijt te hebben dat hij zijn geld niet aan rolluiken heeft uitgegeven.