Ondermijnende invloed van drugsbendes wordt onderschat
Zwaardere straffen, strengere regelgeving en meer politie zullen nodig zijn om de ontwrichtende invloed van de georganiseerde misdaad in te dammen. Dat zegt de in maffiazaken gespecialiseerde Italiaanse rechter en openbaar aanklager Nicola Gratteri in het Financieel Dagblad.
Volgens de Italiaanse rechter onderschatten Nederland, maar ook België, Duitsland en Frankrijk de ontwrichtende invloed van de georganiseerde criminaliteit op de maatschappij. De landen zijn volgens hem ‘minimaal toegerust’ om de machtige en kapitaalkrachtige bendes aan te pakken. “Europese landen hebben geen idee wat een maffioso, een zware crimineel, daadwerkelijk is, en waartoe hij in staat is.” Dergelijke criminelen zijn volgens Gratteri uit op consequente ondermijning van het systeem. Bovendien wordt het ze makkelijk gemaakt om veel geld te verdienen en dat wit te wassen.
Betere bescherming
De rechter zegt niet dat de misdaad in Italië geen kans maakt, maar er zijn in zijn land wel veel maatregelen getroffen, die andere landen ook kunnen invoeren om het criminelen lastiger te maken. Zo is het Italianen verboden om aankopen boven de 4000 euro contant te betalen. Ook zijn er minder beperkingen voor de overheid om burgers af te luisteren. En mensen die bedreigd worden door de maffia krijgen veel betere bescherming, zei de magistraat naar aanleiding van de aanslag op Peter R. de Vries. Zelf is hij verantwoordelijk voor een proces tegen 355 verdachten van de ‘Ndrangheta, die terecht staan voor voor onder meer drugshandel, witwassen, wapenhandel, geweldpleging en afpersing. De rechter wordt continu beveiligd, net als ruim 500 andere rechtsdienaars, politici, spijtoptanten en journalisten.
Persoonsbeveiliging
De persoonsbeveiliging kost de Italiaanse overheid zo’n 250 miljoen euro per jaar. In 2018 werden 2200 agenten ingezet om 618 mensen te beveiligen. Dat gebeurt in vier gradaties. Iemand die volgens het hoogste niveau beveiligd wordt, beschikt over twee of drie gepantserde auto’s met elk drie agenten. Het laagste niveau bestaat uit één gewone auto met twee agenten. Helaas wordt het niveau niet altijd op de dreiging gebaseerd. De beveiliging hangt vooral af van het beleid in de regio waar men woont. De regering onderzoekt hoe dat eerlijker kan. Wie geen beveiliging meer wil, wordt nog wel 1 tot 2 jaar door de politie in de gaten gehouden. Bijvoorbeeld door extra surveillances in de buurt. Gratteri vindt dat ook Peter R. de Vries die bescherming had moeten krijgen, zelfs als hij dat niet wilde. “We hebben het hier over de vrijheid van denken, meningsuiting, democratie … Over beschaving.”