Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Ajax Systems

Gold-IP

2N

Top Security

Lobeco

Optex

Hikvision

Masset Solutions

Uniview

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

Alphatronics

NIBHV

Unii

VEB

20face

Seagate

Brivo

VBN

Trigion

Bosch Security Systems

Regio Control Veldt

CSL

Kiwa

Oribi ID Solutions

OSEC

VVNL

NetworxConnect

VAIBS

Securitas

Bydemes

Explicate

BHVcertificaat.online

Dero Security Products

Network Optix

G4S

Traka ASSA ABLOY

ARAS

Paxton

Advancis

Add Secure

Hanwha Vision Europe

ASIS

SmartCell

Eagle Eye Networks

Nenova

Sequrix

Connect Security

Alarm Meldnet

Secusoft

Akuvox

CardAccess

Eizo

IDIS

ADI

DZ Technologies

Paraat

CDVI

HD Security

Multiwacht

Aritech

VideoGuard

Seris

Service Centrale Nederland

Centurion

EAL

SmartSD

Milestone

Genetec

HID

Crown Security Services

SOBA

SMC Alarmcentrale

i-Pro

PG Security Systems

Onderzoek naar richtlijn voor buurtpreventiegroepen

13 januari 2019
Redactie
07:37

Op verzoek van de Tweede Kamer bekijkt minister Ferd Grapperhaus van Justitie & Veiligheid of een landelijke richtlijn nodig is voor burgeropsporing en preventieteams. Dit naar aanleiding van een kritisch rapport van Politie en Wetenschap, waarin een aantal negatieve aspecten van burgerparticipatie naar voren komt.

Er zijn inmiddels in Nederland tienduizenden virtuele burgerwachten en zo’n vijfduizend buurtpreventiegroepen waarvan de leden elkaar via WhatsApp op de hoogte houden en mobiliseren. Soms gebeurt het dat deze groepen de taken van de politie overnemen en zelf achter de ‘verdachte’ aan gaan. Het meest extreme voorbeeld hiervan is Kootwijkerbroek, waar zelfs helikopters worden gebruikt om vermeende inbrekers op te sporen en aan te houden. ‘Het is een dunne lijn, waarbij zaken makkelijk kunnen escaleren’, waarschuwt de politiek. Ook maakt de Tweede Kamer zich zorgen dat door de burgerparticipatie een onevenwichtig beslag wordt gelegd op de schaarse politiecapaciteit. Bij het minst geringe vermoeden wordt verwacht dat de politie binnen vijf minuten ter plaatse is.

Richtlijn
Een ander punt is dat de politie op nogal verschillende manieren omgaat met buurtpreventiegroepen. Soms wordt helemaal geen informatie verstrekt, maar er zijn ook korpsen die burgers waarschuwen voor verdachte personen of voertuigen. Soms wordt daarbij een deel van een kenteken genoemd en andere keren zelfs het hele kenteken met bijbehorende tenaamstelling. Daarom wil met name het CDA (de partij van Grapperhaus) dat een landelijke richtlijn hier meer eenheid in gaat brengen en dat er meer politieke controle komt op de gang van zaken. Ook de politie en de politievakbonden willen dat er meer regie bij de politie komt te liggen, om de in het rapport ‘Politie en actief burgerschap: een veilig verbond?’ genoemde excessen tegen te gaan. ‘De politie kan het zich niet permitteren om te verslappen en zich op afstand van burgerverbanden te positioneren’, schrijven de onderzoekers in het rapport. In de praktijk zijn er overigens nauwelijks problemen met buurtpreventiegroepen, maar volgens voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond ligt het voor eigen rechter spelen op de loer.

Deel dit artikel via:

Schijn-zzp'ers

Premium partners

Aritech

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner