Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Paxton

Eagle Eye Networks

Add Secure

VVNL

VideoGuard

Milestone

Optex

Explicate

Trigion

VAIBS

Eizo

Masset Solutions

IDIS

Lobeco

Brivo

Top Security

VEB

Nimo Dog Security

Alarm Meldnet

Regio Control Veldt

Nimo Drone Security

OSEC

Bosch Security Systems

Oribi ID Solutions

Seris

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Advancis

CDVI

Nenova

Uniview

Paraat

Bydemes

SmartCell

Hanwha Vision Europe

SMC Alarmcentrale

20face

Centurion

Avigilon Alta

Securitas

CardAccess

Ajax Systems

Gold-IP

BHVcertificaat.online

GFT

Hikvision

JMB Groep

RoSecure

De Beveiligingsjurist

EAL

DZ Technologies

Crown Security Services

SmartSD

Alphatronics

Seagate

ASSA ABLOY

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

NIBHV

Multiwacht

ADI

Secusoft

CSL

Sequrix

Akuvox

Kiwa

SOBA

Unii

ASIS

HD Security

Genetec

2N

ARAS

Dero Security Products

Connect Security

G4S

VBN

HID

Network Optix

PG Security Systems

Online fraudeur vrijwel nooit opgespoord

14 mei 2023
Redactie
05:47

Hoewel dagelijks gemiddeld 685 Nederlanders het slachtoffer worden van online criminaliteit, worden daders vrijwel nooit opgespoord. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van CBS en politie. En dat komt lang niet alleen doordat de politie de benodigde capaciteit niet heeft.

Het is een van de meest voorkomende misdrijven: mensen iets laten betalen via een webwinkel of online marktplaats en vervolgens het product niet leveren. Wie daarvan het slachtoffer wordt, hoeft er niet op te rekenen dat de dader wordt opgepakt en het geld wordt teruggestort. Dat komt omdat maar een kwart aangifte doet, maar ook omdat zo’n 90 procent van de aangiften niet tot opsporing leiden. Dat laatste gebeurt alleen als een groot aantal aangiften aan dezelfde verdachte zijn te koppelen.

Betere samenwerking nodig
Voor oplichters is het interessant om online te werken. Het levert veel geld op en de pakkans is bijzonder klein. Zeker als via het buitenland wordt gewerkt. De Global Anti Scam Alliance is een internationaal initiatief dat consumenten beter wil beschermen. Directeur Jorij Abraham zegt dat de groei van de online criminaliteit en de lage pakkans voor criminelen niet zozeer de politie te verwijten valt, maar dat de oorzaak binnen de politiek gezocht moet worden. Die moet ook internationaal veel beter gaan samenwerken met justitie en politie en zeker ook met bonafide online winkels om de online criminaliteit terug te dringen. Criminaliteitspreventie is een rol voor iedereen, benadrukt hij. Zo zouden gegevens over fraudeurs makkelijker gedeeld moeten kunnen worden en moeten er betere checks van webwinkels en online handelsplaatsen mogelijk worden gemaakt.

Prioriteiten
Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie geeft tegenover RTL Nieuws toe dat de politie maar één capaciteit heeft om te verdelen en dat fysieke misdrijven nu eenmaal prioriteit krijgen boven fraudezaken. Alleen als een verkoper meerdere mensen heeft opgelicht is er een kans dat er een zaak komt. Dat leidt er uiteindelijk toe dat in slechts 1 procent van de gevallen er een dader in beeld komt. De wetgeving maakt het ook niet makkelijker. Zo kunnen in Nederland nog steeds anonieme simkaarten worden gekocht, waar fraudeurs dankbaar gebruik van maken. Ook is het tijdrovend om iemand met een buitenlandse bankrekening op te sporen. Het tegengaan van online criminaliteit is volgens Van der Linden ook niet iets voor de politie alleen. Consumenten moeten beter opletten en ook webwinkels en online handelsplaatsen moet het fraudeurs zo moeilijk mogelijk maken. De politie werkt momenteel wel aan een landelijke aanpak van online fraude, waarbij meer capaciteit wordt vrijgemaakt.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner