Beveiliging nieuws

Onze partners

Securitas

VEB

Gold-IP

Optex

DZ Technologies

HD Security

CDVI

EAL

Alphatronics

HID

Dero Security Products

Centurion

Secusoft

Bydemes

SmartSD

Seagate

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Explicate

Add Secure

Hikvision

ASIS

SmartCell

Sequrix

Paxton

Uniview

Nimo Dog Security

Ajax Systems

VideoGuard

Eizo

G4S

Genetec

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Bosch Security Systems

Lobeco

Kiwa

VBN

Brivo

ASSA ABLOY

Oribi ID Solutions

Crown Security Services

Paraat

Akuvox

RoSecure

CSL

NIBHV

Masset Solutions

20face

Advancis

Alarm Meldnet

JMB Groep

Trigion

VAIBS

ARAS

Hanwha Vision Europe

BHVcertificaat.online

Seris

IDIS

VVNL

Eagle Eye Networks

Connect Security

Regio Control Veldt

Top Security

Multiwacht

Milestone

Service Centrale Nederland

Nenova

GFT

2N

OSEC

SOBA

Nimo Drone Security

Unii

CardAccess

ADI

i-Pro

PG Security Systems

NetworxConnect

Online fraudeur vrijwel nooit opgespoord

14 mei 2023
Redactie
05:47

Hoewel dagelijks gemiddeld 685 Nederlanders het slachtoffer worden van online criminaliteit, worden daders vrijwel nooit opgespoord. Dat meldt RTL Nieuws op basis van cijfers van CBS en politie. En dat komt lang niet alleen doordat de politie de benodigde capaciteit niet heeft.

Het is een van de meest voorkomende misdrijven: mensen iets laten betalen via een webwinkel of online marktplaats en vervolgens het product niet leveren. Wie daarvan het slachtoffer wordt, hoeft er niet op te rekenen dat de dader wordt opgepakt en het geld wordt teruggestort. Dat komt omdat maar een kwart aangifte doet, maar ook omdat zo’n 90 procent van de aangiften niet tot opsporing leiden. Dat laatste gebeurt alleen als een groot aantal aangiften aan dezelfde verdachte zijn te koppelen.

Betere samenwerking nodig
Voor oplichters is het interessant om online te werken. Het levert veel geld op en de pakkans is bijzonder klein. Zeker als via het buitenland wordt gewerkt. De Global Anti Scam Alliance is een internationaal initiatief dat consumenten beter wil beschermen. Directeur Jorij Abraham zegt dat de groei van de online criminaliteit en de lage pakkans voor criminelen niet zozeer de politie te verwijten valt, maar dat de oorzaak binnen de politiek gezocht moet worden. Die moet ook internationaal veel beter gaan samenwerken met justitie en politie en zeker ook met bonafide online winkels om de online criminaliteit terug te dringen. Criminaliteitspreventie is een rol voor iedereen, benadrukt hij. Zo zouden gegevens over fraudeurs makkelijker gedeeld moeten kunnen worden en moeten er betere checks van webwinkels en online handelsplaatsen mogelijk worden gemaakt.

Prioriteiten
Gijs van der Linden van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie geeft tegenover RTL Nieuws toe dat de politie maar één capaciteit heeft om te verdelen en dat fysieke misdrijven nu eenmaal prioriteit krijgen boven fraudezaken. Alleen als een verkoper meerdere mensen heeft opgelicht is er een kans dat er een zaak komt. Dat leidt er uiteindelijk toe dat in slechts 1 procent van de gevallen er een dader in beeld komt. De wetgeving maakt het ook niet makkelijker. Zo kunnen in Nederland nog steeds anonieme simkaarten worden gekocht, waar fraudeurs dankbaar gebruik van maken. Ook is het tijdrovend om iemand met een buitenlandse bankrekening op te sporen. Het tegengaan van online criminaliteit is volgens Van der Linden ook niet iets voor de politie alleen. Consumenten moeten beter opletten en ook webwinkels en online handelsplaatsen moet het fraudeurs zo moeilijk mogelijk maken. De politie werkt momenteel wel aan een landelijke aanpak van online fraude, waarbij meer capaciteit wordt vrijgemaakt.

Deel dit artikel via:

Vlog 3

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner