Onveiligheid studenten blijkt landelijk probleem
Nadat donderdag de studentenunie ASVA alarm had geslagen over de onveilige situatie rond studentenwoningen in Amsterdam, kwam vrijdag de Landelijke Studentenvakbond LSVb naar buiten met het nieuws dat het probleem nog veel groter is. Er zouden honderden situaties zijn waarin studenten zich onveilig voelen.
De LSVb baseert zich op een inventarisatie. Volgens voorzitter Carline van Breugel gaat het lang niet alleen om Amsterdam, maar ook om Nijmegen, Utrecht, Ede en Wageningen, Delft, Leiden en Eindhoven. Tegenover het AD zegt zij dat er echt sprake is van een probleem. Dat wordt volgens haar veroorzaakt doordat studenten te weinig geld hebben om in goede wijken een kamer te huren. Er zit dan niets anders op dan iets te aanvaarden in een buurt waar je liever niet zou willen wonen.
Meldpunt Onveilig Wonen
Studenten voelen zich onveilig omdat zij soms bedreigd worden, met drugsdealers worden geconfronteerd of omdat er in hun buurt veel wordt ingebroken. Velen zouden liever verhuizen, maar kunnen zich geen betere buurt veroorloven of zij hebben simpelweg geen tijd om andere woonruimte te zoeken. Om de problematiek in kaart te brengen richtte ASVA begin maart het Meldpunt Onveilig Wonen op. Daar kwamen in maart en april 39 meldingen binnen van veiligheidsincidenten op en rond studentencampussen. ASVA-voorzitter Alba van Vliet zegt dat dit deels komt omdat studenten in Amsterdam bij wijze van experiment gehuisvest worden in gebieden die zich nog aan het ontwikkelen zijn voor bewoning, zoals de havens en om te vormen bedrijventerreinen. Daar is weinig sociale controle, wat de onveiligheid extra in de hand werkt.