Opsporingsdiensten en OM leggen fors meer beslag in 2023
Het Openbaar Ministerie (OM) werkt samen met verschillende partners voortdurend aan het verstoren en afpakken van criminele geldstromen. Deze aanpak is essentieel voor het ontmantelen van criminele machtsstructuren en verdienmodellen, met name in (georganiseerde) fraude- en drugscriminaliteit.
In 2023 hebben het OM en zijn partners intensiever samengewerkt en hun gezamenlijke inspanningen hebben geresulteerd in positieve ontwikkelingen. Zo is de beslagdoelstelling voor dat jaar van 281,6 miljoen euro ruimschoots overtroffen, met een gezamenlijke beslagopbrengst van 363,5 miljoen euro. Deze stijging van 50% ten opzichte van 2022 is mede het gevolg van een toename in het aantal witwas- en fraudezaken met een afpakcomponent. De 3905 witwaszaken in 2023, genormaliseerd naar het niveau van vóór de pandemie, dragen hieraan bij. De beslagcijfers zullen naar verwachting nog met circa 30% stijgen. Om deze trend voort te zetten, worden de beslagdoelstellingen voor de komende jaren verder verhoogd.
Verbeterde kennisuitwisseling
De intensieve samenwerking tussen het OM en ketenpartners heeft geleid tot verbeterde kennisuitwisseling en samenwerking. Nieuwe hulpmiddelen zoals de Afpakapp en het Digitaal Platform Afpakken zijn gelanceerd om bij te dragen aan het afpakken van crimineel vermogen. Daarnaast is het Vermogensdossier geïntroduceerd om de financiële situatie van verdachten beter in kaart te brengen en te delen met ketenpartners, wat zal resulteren in verbeterde financiële opsporing en beslaglegging.
Witwassen van Bitcoins
In 2023 zijn verschillende successen behaald bij het verstoren van criminele verdienmodellen, zoals het uit de lucht halen van een mixingdienst die criminelen faciliteerde in het witwassen van Bitcoins. Ook zijn boetes opgelegd aan bedrijven die zich schuldig maakten aan onachtzaam en onzorgvuldig handelen. Deze interventies laten zien dat de gezamenlijke inspanningen steeds doeltreffender worden in het verstoren van criminele activiteiten.
Naast het verstoren van criminele activiteiten zijn er ook stappen gezet op het gebied van maatschappelijk herbestemmen, waarbij afgepakte goederen worden geïnvesteerd in de samenleving. Panden krijgen een nieuwe bestemming, en er worden pilots gedraaid om in beslag genomen goederen te schenken aan non-profitorganisaties.