Beveiliging nieuws

Onze partners

Seagate

Kiwa

ADI

Alphatronics

Nimo Drone Security

Securitas

i-Pro

Hikvision

PG Security Systems

MPL

CDVI

IDIS

EAL

G4S

VBN

Seris

Akuvox

Bydemes

20face

VVNL

Centurion

CSL

Trigion

Optex

NetworxConnect

Dahua

Add Secure

Gold-IP

Secusoft

GFT

DZ Technologies

Lobeco

Crown Security Services

Masset Solutions

VEB

Eizo

HD Security

ARAS

Dero Security Products

Top Security

Connect Security

Brivo

Koninklijke Oosterberg

2N

Sequrix

De Beveiligingsjurist

Uniview

Traka ASSA ABLOY

Paxton

Alarm Meldnet

Avigilon Alta

SmartSD

Bosch Security Systems

RoSecure

VAIBS

ASIS

SOBA

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

Boon Edam

Unii

Service Centrale Nederland

Hanwha Vision Europe

Genetec

BHVcertificaat.online

Milestone

Explicate

Oribi ID Solutions

Multiwacht

Nenova

NIBHV

Ajax Systems

VideoGuard

Paraat

OSEC

ASSA ABLOY

CardAccess

Regio Control Veldt

Advancis

SmartCell

Nimo Dog Security

JMB Groep

HID

Opsporingsdiensten en OM leggen fors meer beslag in 2023

1 maart 2024
Redactie
12:13

Het Openbaar Ministerie (OM) werkt samen met verschillende partners voortdurend aan het verstoren en afpakken van criminele geldstromen. Deze aanpak is essentieel voor het ontmantelen van criminele machtsstructuren en verdienmodellen, met name in (georganiseerde) fraude- en drugscriminaliteit.

In 2023 hebben het OM en zijn partners intensiever samengewerkt en hun gezamenlijke inspanningen hebben geresulteerd in positieve ontwikkelingen. Zo is de beslagdoelstelling voor dat jaar van 281,6 miljoen euro ruimschoots overtroffen, met een gezamenlijke beslagopbrengst van 363,5 miljoen euro. Deze stijging van 50% ten opzichte van 2022 is mede het gevolg van een toename in het aantal witwas- en fraudezaken met een afpakcomponent. De 3905 witwaszaken in 2023, genormaliseerd naar het niveau van vóór de pandemie, dragen hieraan bij. De beslagcijfers zullen naar verwachting nog met circa 30% stijgen. Om deze trend voort te zetten, worden de beslagdoelstellingen voor de komende jaren verder verhoogd.

Verbeterde kennisuitwisseling
De intensieve samenwerking tussen het OM en ketenpartners heeft geleid tot verbeterde kennisuitwisseling en samenwerking. Nieuwe hulpmiddelen zoals de Afpakapp en het Digitaal Platform Afpakken zijn gelanceerd om bij te dragen aan het afpakken van crimineel vermogen. Daarnaast is het Vermogensdossier geïntroduceerd om de financiële situatie van verdachten beter in kaart te brengen en te delen met ketenpartners, wat zal resulteren in verbeterde financiële opsporing en beslaglegging.

Witwassen van Bitcoins
In 2023 zijn verschillende successen behaald bij het verstoren van criminele verdienmodellen, zoals het uit de lucht halen van een mixingdienst die criminelen faciliteerde in het witwassen van Bitcoins. Ook zijn boetes opgelegd aan bedrijven die zich schuldig maakten aan onachtzaam en onzorgvuldig handelen. Deze interventies laten zien dat de gezamenlijke inspanningen steeds doeltreffender worden in het verstoren van criminele activiteiten.
Naast het verstoren van criminele activiteiten zijn er ook stappen gezet op het gebied van maatschappelijk herbestemmen, waarbij afgepakte goederen worden geïnvesteerd in de samenleving. Panden krijgen een nieuwe bestemming, en er worden pilots gedraaid om in beslag genomen goederen te schenken aan non-profitorganisaties.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

MPL

Videoguard

Seagate

Wordt een partner