Overheid weet criminelen nog nauwelijks te plukken
Het lukt de overheid slecht om criminelen in hun portemonnee te raken, stelt de Algemene Rekenkamer vast. Daarom moeten de verantwoordelijke ministers Dekker en Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zich verantwoorden voor de Tweede Kamer.
In 2019 werd volgens schattingen tussen de 15 en 20 miljard euro verdiend met criminaliteit. Daarvan wist Justitie slechts 77 miljoen euro af te pakken via de zogenoemde afpak-keten. Verder ‘verdiende’ de overheid nog 184 miljoen euro aan institutionele schikkingen met criminelen. Een bedroevend resultaat, aldus SP-Kamerlid Michiel van Nispen tegenover de Volkskrant. Misdaad mag niet lonen, maar loont volgens hem enorm. “Dat is niet rechtvaardig.” Volgens Van Nispen komt dit door het ontbreken van regie, samenwerking en capaciteit binnen de justitiële keten.
Knelpunten
Volgens Kamerlid Maarten Groothuizen is de justitiële keten nog onvoldoende in staat om de geldstromen binnen de onderwereld te traceren. Men weet wel contant geld in beslag te nemen bij invallen, maar heeft geen zicht op de inventieve financiële structuren die criminelen gebruiken. De Algemene Rekenkamer vindt dat Grapperhaus ervoor moet zorgen dat knelpunten bij het afpakken worden opgelost. De minister geeft op zijn beurt aan dat het OM inmiddels zeven ‘actielijnen’ heeft geformuleerd om de inbeslagneming te verbeteren. Hij zegt de aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit als hoeksteen van zijn beleid te beschouwen. Hiervoor wordt onder andere het Multidisciplinair Interventieteam (MIT) ingesteld, met specialisten van Belastingdienst, douane, FIOD, marechaussee, OM en politie. Het MIT gaat onder andere onderzoek doen naar personen die aanzienlijk meer geld uitgeven dan zij officieel verdienen.