Overleg over betere beveiliging in treinen

Na de verijdelde aanslag op de Thalystrein naar Parijs gaan ook in Duitsland stemmen op om treinen en stations beter te beveiligen.

ICE treinHet spoorverkeer zou in vergelijking met de strenge controles in vliegtuigen kwetsbaar zijn. De Duitse politievakbond wijst op de gewapende luchtmarshalls die op vluchten beveiligen om eventuele terreuracties te bestrijden. Naar dat voorbeeld zouden ook agenten in treinen moeten worden ingezet.

Zaterdag zei de Belgische premier Charles Michel dat hij met Nederland, Frankrijk en Duitsland wil overleggen over de veiligheid op de internationale treinen. Hij wil onder meer werken aan een strengere controle op de bagage en de identiteit van de reizigers op de stations en in de Thalystreinen.

Volgens Ira Helsloot, hoogleraar Veiligheid van Besturen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, moet er geen extra beveiliging op stations komen. Ik hoop dat er nu geen beveiliging op stations en in coupés komt,  zegt hij, want dat is schijnveiligheid.

Er zullen altijd idioten blijven, zo laat hij tegenover het AD weten. Bij terroristische aanslagen hebben politici volgens Helsloot vaak de reflex om allerlei nieuwe maatregelen in te voeren, maar dat noemt hij een slecht idee. Politici zouden juist een voorbeeld aan Noorwegen moeten nemen. Na de aanslag door Anders Breivik in 2011 besloten ze hun samenleving niet aan te passen.

Deel dit artikel via: