Beveiliging nieuws

Onze partners

Bosch Security Systems

ASIS

Akuvox

Multiwacht

SMC Alarmcentrale

Traka ASSA ABLOY

Koninklijke Oosterberg

VideoGuard

Genetec

RoSecure

CDVI

Eizo

2N

CSL

Kiwa

Crown Security Services

20face

Centurion

Seagate

Bydemes

Add Secure

Gold-IP

Secusoft

Paxton

Uniview

Nimo Dog Security

ADI

ARAS

Oribi ID Solutions

De Beveiligingsjurist

Optex

IDIS

G4S

Milestone

PG Security Systems

Securitas

Nenova

NetworxConnect

ASSA ABLOY

Alphatronics

JMB Groep

Boon Edam

Sequrix

Advancis

Regio Control Veldt

VEB

GFT

SmartCell

Trigion

MPL

Lobeco

Masset Solutions

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

HD Security

i-Pro

Seris

Explicate

Avigilon Alta

EAL

Connect Security

Ajax Systems

SOBA

DZ Technologies

VVNL

Eagle Eye Networks

Alarm Meldnet

Hikvision

Brivo

Top Security

BHVcertificaat.online

Hanwha Vision Europe

Paraat

Dero Security Products

Unii

CardAccess

SmartSD

HID

VAIBS

Dahua

OSEC

NIBHV

VBN

Paraat komt met PFAS-vrije sproeischuimblussers

15 maart 2023
Redactie
15:18

Er komt een verbod op PFAS-houdende producten. Ook in sommige brandblusmiddelen zit PFAS verwerkt, zoals in de veel gebruikte sproeischuimblussers. Wat houdt het verbod op PFAS nu concreet in? En wanneer krijgen bezitters van blussers nu werkelijk te maken met de gevolgen van deze maatregel? Paraat speelt alvast in op deze ontwikkeling.

Het verbod gaat waarschijnlijk in per 2025, met een voor brandblusmiddelen geldende maximale overgangstermijn van 5 jaar. Dit houdt in dat alle PFAS-houdende brandblusmiddelen per 2030 uit de markt verdwenen moeten zijn. Dit lijkt nog ver weg, maar is misschien dichter bij dan menigeen denkt. Dat zit zo:
Sproeischuimblussers dienen in het vijfde jaar na productie uitgebreid onderhouden te worden. Na 10 jaar volgt een revisie en na 15 jaar is wederom uitgebreid onderhoud nodig. Hierbij wordt onder andere de vulling vervangen. De verwachting is dat leveranciers, als onderdeel van de overgangsregeling, vanaf 2025 geen uitgebreid onderhoud of revisie meer mogen uitvoeren op PFAS-houdende modellen. Het vervangen van de standaard vulling voor een PFAS-vrije vulling is niet toegestaan omdat het blusmiddel dan niet meer voldoet aan de originele waarden waarop het rijkstypekeurmerk voor het betreffende blusmiddel is afgegeven.

Afgekeurd
Feitelijk houdt dit in dat vanaf heden PFAS-houdende modellen afgekeurd worden, 5 jaar na de productiedatum, wanneer het eerste uitgebreid onderhoud dient plaats te vinden. Een sproeischuimblusser die nu wordt aangeschaft, wordt al in 2028 afgekeurd. Om te voorkomen dat sproeischuimblussers al op relatief jonge leeftijd afgekeurd worden, biedt Paraat nu al de mogelijkheid om PFAS-vrije brandblusmiddelen aan te schaffen. Zowel de sproeischuimblusser van 6 liter als die van 9 liter zijn uit voorraad leverbaar. Zo is de klant niet alleen voorbereid op de toekomst, maar draagt hij ook een steentje bij aan verduurzaming van de samenleving. Natuurlijk zorgt Paraat voor een verantwoorde afvoer van de oude, PFAS-houdende brandblusmiddelen.

Meer informatie is te verkrijgen via 085-0449002 of via [email protected].

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

MPL

Wordt een partner