Particuliere beveiligers en terreurbestrijding
Centurion Beveiliging liet door Nick Kelders, alumni Aviation Studies Security & Technology aan de hogeschool van Amsterdam, de samenwerkingsmogelijkheden onderzoeken tussen publieke en private veiligheidsdiensten. Nederland zou sterker staan tegenover terreur als de overheid meer gebruik maakt van de kennis en vaardigheden van particuliere beveiligingsdiensten was de uitkomst van het onderzoek.
In Nederland is het dreigingsniveau nog steeds substantieel. Iedereen kan met terreur te maken krijgen. Dit geldt zeker ook voor particuliere beveiligingsbedrijven. Tijdens zijn afstudeeronderzoek trok Nick Kelders de conclusie dat op het gebied van terreur in de Amsterdamse regio nog nauwelijks goed samengewerkt wordt tussen particuliere beveiligingsbedrijven en officiële overheidsinstanties.
Deskundig contact
Particuliere beveiligers zijn tegenwoordig overal en weten wat er gebeurt in hun omgeving. De kennis die deze beveiligers in de praktijk hebben opgebouwd binnen deze omgeving zou de politie kunnen ondersteunen bij hun taak als handhaver van de rechtsorde. Particuliere beveiligers weten meer dan de gemiddelde burger, die zich niet dagelijks bezighoudt met de veiligheid. Bovendien zijn ze vaak direct al aanwezig op de plaats delict. Zou er bijvoorbeeld een aanslag plaatsvinden, dan zou de particuliere beveiliger ter plaatse kunnen fungeren als eerste deskundig contact tijdens of na het ‘Golden Hour’. Daarnaast zou een beveiliger door middel van zijn telefoon informatie en bewijs kunnen verzamelen tijdens of direct na de aanslag. Hiervoor dienen particuliere beveiligers wel beter opgeleid te worden op het gebied van terreur. Ook belangrijk is dat bedrijven die onder dreiging staan van terreur de politie en hun beveiligingsbedrijf aan één tafel plaatsen. Daarvoor is wel eerst meer samenwerking nodig, stelt Kelders. Zouden de particuliere beveiligingssector en de publieke overheidsinstanties in de toekomst beter samenwerken, dan staat Nederland sterker tegen terreur.