Beveiliging nieuws
leaderboard fsse 2024

Onze partners

PG Security Systems

Ajax Systems

G4S

Uniview

Crown Security Services

De Beveiligingsjurist

Paxton

Bydemes

Dahua

IDIS

MPL

SOBA

NetworxConnect

Alphatronics

Koninklijke Oosterberg

Akuvox

NIBHV

HID

VAIBS

Securitas

ARAS

ADI

Nenova

Centurion

DZ Technologies

Seris

Traka ASSA ABLOY

Optex

OSEC

Nimo Dog Security

VideoGuard

Nimo Drone Security

Sequrix

Seagate

Hanwha Vision Europe

RoSecure

Explicate

VVNL

Dero Security Products

VEB

Oribi ID Solutions

Milestone

Multiwacht

Alarm Meldnet

VBN

Trigion

Masset Solutions

Bosch Security Systems

CDVI

SmartSD

Service Centrale Nederland

Add Secure

Hikvision

EAL

BHVcertificaat.online

Eagle Eye Networks

SMC Alarmcentrale

20face

ASSA ABLOY

Boon Edam

Secusoft

Kiwa

CSL

Connect Security

GFT

Genetec

Unii

Brivo

i-Pro

Eizo

JMB Groep

ASIS

Avigilon Alta

Paraat

SmartCell

Regio Control Veldt

Top Security

Advancis

Lobeco

HD Security

CardAccess

2N

Gold-IP

Particuliere bewakingscamera’s overtreden massaal AVG

24 oktober 2023
Redactie
21:14

Minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz-Zegerius, uit haar bezorgdheid over een aanzienlijk aantal particuliere bewakingscamera’s in Nederland die verkeerd zijn afgesteld. Het gaat dan met name om deurbelcamera’s, waarmee massaal de privacywetgeving wordt overtreden.

De minister benadrukt dat deze particuliere camera’s volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) alleen gericht mogen zijn op eigen terrein en bezittingen en dus niet op de openbare weg of het eigendom van buren. Ondanks deze regelgeving worden deurbelcamera’s vaak onjuist geconfigureerd en toch op de openbare weg gericht.

Ongewenst toekomstscenario
De minister erkent de zorgen van privacywaakhonden, zoals de Autoriteit Persoonsgegevens en Bits of Freedom, over de groeiende hoeveelheid beveiligingscamera’s en de mogelijkheid dat niemand de straat op kan zonder te worden gefilmd. Ze beschouwt dit als een ongewenst toekomstscenario en benadrukt de noodzaak om eigenaren van dergelijke camera’s te blijven herinneren aan het belang van correcte afstelling volgens de AVG-regels.
Hoewel de minister niet expliciet aangeeft welke maatregelen ze zal nemen, vermeldt ze dat de politie deelnemers aan het ‘Camera in Beeld’-systeem op de juiste regels wijst. Dit systeem stelt burgers en bedrijven in staat om vrijwillig hun beveiligingscamera’s te registreren, zodat de politie kan vaststellen waar deze zich bevinden en de eigenaren kan benaderen voor beeldmateriaal in het geval van misdrijven in de buurt.

Specifieke eisen
De politie streeft ernaar zo min mogelijk van de openbare weg in beeld te brengen en de Autoriteit Persoonsgegevens stelt specifieke eisen aan de bewaartermijnen, informatieverstrekking aan het publiek, gezichtsvervaging en beveiliging van de beelden.
Ondanks de zorgen over verkeerd afgestelde camera’s benadrukt de minister dat camerabeelden van groot belang zijn voor opsporingsonderzoek en de rechtspraak, waarbij in de afgelopen drie jaar 5500 strafzaken gebruik hebben gemaakt van camerabeelden. Ze verwelkomt de groei van het aantal particuliere camera’s dat bij de politie is geregistreerd en merkt op dat dit aantal van aanzienlijk belang is. Bij de 5500 strafzaken zijn ook bedrijfscamera’s betrokken en in maart van dit jaar waren er 55.000 vrijwillig geregistreerde beveiligingscamera’s van particulieren in het ‘Camera in Beeld’-systeem.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

MPL

Seagate

Videoguard

Wordt een partner