Periodieke BHV-training blijft van levensbelang

Tja, hoe gaat dat ook alweer? Zelfs voor ervaren BHV-ers is en blijft het essentieel om regelmatig trainingen te volgen. Dat bleek recent weer tijdens een BHV-training bij Paraat in Nieuw-Vennep. De deelnemers waren goed op de hoogte, maar er waren toch ook wel wat weetjes weggezakt, die in een noodgeval het verschil kunnen maken.
Het verzorgen van gewonden en het redden van mensenlevens is een serieuze aangelegenheid. Toch wordt er ook veel gelachen tijdens zo’n training in het moderne oefencentrum van Paraat in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep, niet ver van Schiphol. Ditmaal waren BHV-ers van een hogeschool in Leiden aan de beurt om de levensreddende kennis weer op peil te brengen. Dat begint elke keer met een stukje theorie, gevolgd door een praktijktraining. En die praktijk blijkt nogal eens weerbarstig. Bijvoorbeeld als geprobeerd moet worden om een blokkade van de luchtpijp te verhelpen. De BHV-er moet het ‘slachtoffer’ dan van achteren beetpakken en ineens veel kracht op het middenrif uitoefenen. Tijdens de training gebeurt dat met een hulpmiddel, dat het slachtoffer op de buik gebonden krijgt. Als de oefening goed wordt uitgevoerd, schiet het propje uit een buis omhoog. Maar dat lukt alleen als je niet bang bent de patiënt pijn te doen. Na een paar pogingen kreeg iedereen het weer voor elkaar.
Eigen veiligheid
Ook bij een reanimatie kan er veel verkeerd gaan als niet alle stappen worden doorlopen. Zo wordt het nog wel eens vergeten om voor een veilige omgeving te zorgen. Ook denkt de hulpverlener niet altijd aan de eigen veiligheid, wat gezien de stress niet onbegrijpelijk is. Tijdens de BHV-training moet de reanimatie een aantal keer correct worden uitgevoerd, zodat de routine weer aanwezig is. Ook hierbij maken zachte heelmeesters stinkende wonden. Om het hart weer op gang te krijgen, moet heel veel druk op de borstkas worden uitgevoerd. Ook bij vrouwen, benadrukte de instructeur. In het huidige ‘metoo-tijdperk’ durven steeds meer mannen het niet meer aan om een vrouw te ontbloten en de borsten aan te raken, terwijl dat bij een reanimatie toch echt onvermijdelijk is. Na een uurtje wist iedereen weer hoe het stappenplan in elkaar zit en kon men zich tijdens een goed verzorgde lunch voorbereiden op het onderdeel brandbestrijding.
Brandbestrijding
Tijdens een in-company training is het natuurlijk lastig om een echte brand te simuleren. In het trainingscentrum van Paraat kan dat wel, hoewel hierbij wel rekening gehouden moet worden met het milieu en de gezondheid van de deelnemers. Daarom wordt afwisselend met echt en met nepvuur geoefend. Echte vlammen worden gemaakt voor het trainen met kleine blustoestellen en bij het bestrijden van een ‘vlam in de pan’. Bij het bestrijden van een brand in een technische ruimte wordt om gezondheidsredenen gebruik gemaakt van brandsimulatie.
Tijdens de training blijkt weer dat het lastig te onthouden blijft welk type blusser voor welk type brand geschikt is. Gebruik van een verkeerde blusser kan tot ernstige verwondingen en escalatie van de brand leiden. Dat alleen al blijft een heel goede reden om periodiek een herhalingstraining te volgen.
Op een leuke manier werden de deelnemers gecorrigeerd, waarna ze de oefening nog een aantal keer op de juiste manier mochten herhalen. Tegen het einde van de middag waren alle aspecten van de BHV behandeld en was het op de Leidse hogeschool weer een stuk veiliger geworden.